Marocký kuskus

marocky-kuskus.jpg

 

Suroviny

200 g bezlepkového kuskusu
voda na přípravu kuskusu (množství uvádí výrobce na obalu)
1 cibule
1 lžička mletého římského kmínu
1 hřebíček
½ lžičky mletého zázvoru
½ lžičky mletého kardamomou
¼ lžičky mletého koriandru
1/8 lžičky kayenského pepře
2 lžíce rozinek
2 lžíce loupaných mandlí
1 lžíce citronové šťávy
olej
sůl

 

Postup

Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozpáleném oleji ji orestujeme do zesklovatění. Poté přidáme římský kmín, hřebíček, zázvor a kardamom a za občasného zamíchání restujeme ještě 2 minuty, až se koření rozvoní. Zasypeme kuskusem a zalijeme odpovídajícím množstvím horké vody. Přidáme citronovou šťávu, rozinky, mandle, osolíme a opepříme a přivedeme k varu.

1. Postup dle návodů na obalu – kuskus zalijeme jednonásobným množstvím vody, tj. v tomto případě 200 ml. Po přivedení k varu stáhneme z plotýnky, necháme pod pokličkou 5 minut dojít, načechráme vidličkou a servírujeme.

2. Upravený postup pro otestované značky bezlepkového kuskusu tak, aby byl měkký – kuskus zalijeme 1.5 násobkem vody, přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou, asi 3-5 minut na nejnižším stupni vaříme, poté vypneme a necháme 5 minut dojít. Nakonec odklopíme pokličku, načechráme vidličkou a servírujeme.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *