Lepenice (ze syrového zelí)
Suroviny
1 kg brambor
500 g kysaného zelí
3 velké cibule
olej/sádlo
cukr
drcený kmín
sůl
(libeček)
Postup
Oloupané a omyté brambory rozkrájíme, zalijeme horkou vodou, osolíme, přidáme trochu drceného kmínu a uvaříme doměkka. Před vařením můžeme k bramborám přidat trochu sušeného nebo čerstvého libečku. Mezitím oloupeme a nakrájíme cibule a orestujeme na oleji dozlatova. Zelí slijeme, v případě potřeby trochu propláchneme (raději ale ne, aby si zachovalo co nejvíc vitaminů) a pokrájíme nadrobno. Z uvařených brambor slijeme část vody, necháme asi 2 cm na dně hrnce a rozšťoucháme na kaši. Vmícháme pokrájené zelí a 2/3 osmažené cibule. Dochutíme solí, cukrem a kmínem. Necháme pod pokličkou asi 10 minut, aby se chutě propojily. Servírujeme posypané zbytkem restované cibulky.
Poznámky
Většina receptů na lepenici vychází z podušeného kysaného zelí. Tepelnou úpravou se ale zničí hodně vitaminů, proto jsem zvolila tento postup. Syrové zelí může způsobovat mírné nadýmání, proto přidávám drcený kmín.