Lepenice ze syrového kysaného zelí

Suroviny

  • 1 kg brambor
  • 500 g kysaného zelí
  • 3 velké cibule
  • olej
  • cukr
  • drcený kmín
  • sůl
  • (libeček)

 

Postup

Oloupané a omyté brambory rozkrájíme, zalijeme horkou vodou, osolíme, přidáme trochu drceného kmínu a uvaříme doměkka. Před vařením můžeme k bramborám přidat trochu sušeného nebo čerstvého libečku.

Mezitím oloupeme a nakrájíme cibule a orestujeme na oleji dozlatova. Zelí slijeme, v případě potřeby trochu propláchneme (raději ale ne, aby si zachovalo co nejvíc vitaminů) a pokrájíme nadrobno. Z uvařených brambor slijeme část vody, necháme asi 2 cm na dně hrnce a rozšťoucháme na kaši. Vmícháme pokrájené zelí a 2/3 osmažené cibule. Dochutíme solí, cukrem a kmínem. Necháme pod pokličkou asi 10 minut, aby se chutě propojily. Servírujeme posypané zbytkem restované cibulky.

 

Poznámky

Většina receptů na lepenici vychází z podušeného kysaného zelí. Tepelnou úpravou se ale zničí hodně vitaminů, proto jsem zvolila tento postup. Syrové zelí může způsobovat mírné nadýmání, proto přidávám drcený kmín.

 
5/5 - (1 vote)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *