Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lepenice (ze syrového zelí)

Surovinylepenice.jpg

1 kg brambor
500 g kysaného zelí
3 velké cibule
olej/sádlo
cukr
drcený kmín
sůl
(libeček)

 

Postup

Oloupané a omyté brambory rozkrájíme, zalijeme horkou vodou, osolíme, přidáme trochu drceného kmínu a uvaříme doměkka. Před vařením můžeme k bramborám přidat trochu sušeného nebo čerstvého libečku. Mezitím oloupeme a nakrájíme cibule a orestujeme na oleji dozlatova. Zelí slijeme, v případě potřeby trochu propláchneme (raději ale ne, aby si zachovalo co nejvíc vitaminů) a pokrájíme nadrobno. Z uvařených brambor slijeme část vody, necháme asi 2 cm na dně hrnce a rozšťoucháme na kaši. Vmícháme pokrájené zelí a 2/3 osmažené cibule. Dochutíme solí, cukrem a kmínem. Necháme pod pokličkou asi 10 minut, aby se chutě propojily. Servírujeme posypané zbytkem restované cibulky.

 

Poznámky

Většina receptů na lepenici vychází z podušeného kysaného zelí. Tepelnou úpravou se ale zničí hodně vitaminů, proto jsem zvolila tento postup. Syrové zelí může způsobovat mírné nadýmání, proto přidávám drcený kmín.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář