Oatgurt

Surovinyoatgurt.jpg

1 hrnek bezlepkových ovesných vloček
1.5-2 hrnky filtrované nebo převařené vody

 

Postup

Ovesné vločky namočíme přes noc do filtrované vody. Ráno je i s namáčecí vodou rozmixujeme na hladkou kaši. Přelijeme do pečlivě umyté porcelánové nebo skleněné misky, přikryjeme ubrouskem a necháme na teplém místě kvasit. Každých 12 hodin promícháme, nejlépe čistou dřevěnou vařečkou. Pokud je směs příliš hustá, doředíme ji troškou filtrované vody. Jogurt bude pracovat a kysat, obvykle je hotový za 2-3 dny. Záleží na okolní teplotě a také na tom, jak hodně kyselý ho chceme. Když dosáhneme požadovaného stupně kyselosti, přendáme jogurt do uzavíratelné nádoby a uchováváme v lednici. Spotřebujeme do tří dní.

 

Poznámky

Kvašení potravin se stále tak nějak podvědomě bojím, takže mi trvalo víc jak rok, než jsem se odhodlala tento jogurt vyzkoušet. Stále jsem nevěřila, že to bude fungovat. Nakonec se ukázalo, že je to vlastně opravdu jednoduché. První den jsem si dala jen pár lžiček, nějak jsem mu nevěřila. Druhý den jsem najednou snědla celou misku, jak mi zachutnal. Od té doby vyrábím oatgurt téměř každý týden.
Použijete-li jemné ovesné vločky, je možné je mixovat asi hodinu po namočení.
Pokud chcete jogurt extra jemný, můžete ho připravit hodně hustý a těsně před podáváním ho rozředit trochou rostlinného mléka.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *