Matar dal khichdi (půlený žlutý hrách s rýží po indicku)

matar-dal-khichdi.jpg

 

Suroviny

300 g půleného žlutého hrachu
200 g rýže
3 lžíce oleje
1.5 lžičky mletého římského kmínu
(1 lžička černého hořčičného semínka)
1 rajče
1 lžička kurkumy
zelené chili papričky podle chuti
sůl
(1 lžička garam masala)
(několik kari lístků)
čerstvý koriandr

 

Postup

Hrách namočíme, nejlépe přes noc, ale stačí i na několik hodin, rýži propláchneme.
V hlubším hrnci rozehřejeme olej, vhodíme do něj římský kmín (a případně hořčičné semínko) a na středním plameni opékáme asi minutu, až začne koření vonět a praskat. Přidáme drobně nakrájené rajče a za stálého míchání necháme změknout a téměř rozvařit. Poté přidáme kurkumu, zelené chili papričky (a případně kari lístky) a ještě minutu opékáme. Přisypeme hrách a rýži a zalijeme 2.5 hrnky vody. Osolíme. Za občasného zamíchání vaříme asi 25 minut. Rýže se mírně rozvaří a zahustí vzniklou omáčku, hrách změkne. Na závěr můžeme vmíchat koření garam masala a čerstvý koriandr, podle potřeby dosolíme a můžeme podávat.

 

Poznámky

Khichdi [kičrí] je jednoduché indické jídlo, které se obejde bez mnoha druhů koření. V základním receptu se používá pouze římský kmín, kurkuma a zelená chili paprička. Některé varianty přidávají i garam masala a kari lístky, ale není to vůbec nutné. Výsledný pokrm má krémovou konzistenci a podává se obvykle s jogurtem (klasickým nebo pro vegany sojovým).
Pokud můžete v indickém obchodě koupit půlené luštěniny toor dal nebo mung dal, použijte ty, výsledný pokrm bude krémovější a jemnější.
Inspirace: http://theveggieindian.com/2014/08/moong-dal-khichdi-yellow-mung-lentil-one-pot-curry-light-and-easy-dinner-recipe.html

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *