Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čočka nakyselo

Suroviny cocka-nakyselo.jpg

500 g hnědé čočky
špetka saturejky
3 cibule
olej
2 lžíce bezlepkové mouky na zahuštění (používám Marks and Spencer nebo rýžovou)
asi 200 ml vody
sůl
cukr
ocet

 

Postup

Čočku přebereme (mohou se v ní vyskytovat zrníčka obilí a kamínky) a namočíme do studené vody alespoň na 3 hodiny, nejlépe však přes noc. Druhý den vodu slijeme, zalijeme čerstvou vodou tak, aby sahala asi 2 cm nad čočku, přidáme saturejku a uvaříme doměkka, asi 20-30 minut podle předchozí délky namáčení.
Mezitím na oleji orestujeme na kousky pokrájené cibule. Zasypeme moukou, promícháme, aby se mouka nasákla tukem, a pomalu za stálého míchání přiléváme vodu, až se vytvoří hustá kaše. Tu osolíme, osladíme a okyselíme podle chuti. Uvařenou čočku slijeme a vmícháme do ní připravenou jíškovou kaši. Pro lepší stravitelnost můžeme přidat lžičku majoránky. Podle potřeby dochutíme solí, cukrem a octem.
Před podáváním můžeme dozlatova orestovat ještě jednu cibuli a čočku jí posypat.

 

Poznámky

Podávat můžeme tradičně s vajíčkem, uzeninou nebo uzeným masem. Tato varianta ale není z nutričního hlediska příliš vhodná, protože obsahuje příliš mnoho bílkovin a tělo hodně zatěžuje. Mně mnohem více vyhovuje podávat takto připravenou čočku se zeleninou v jakékoli podobě (u mě vede sterilovaná červená řepa, zelný salát s křenem nebo klíčky mungo).

 

cocka-nakyselo-1.jpg

 

cocka-nakyselo-2.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář