Jdi na obsah Jdi na menu
 


Amarant v zelenině na způsob rizota

Surovinyamarant-v-zelenine.jpg

1 hrnek amarantu (200 g)
1 cibule
½ menšího pórku
350 g míchané mražené zeleniny (libovolná kombinace, dobrá je např. kukuřice, hrášek, paprika, mrkev)
několik růžiček brokolice
sůl
pepř
olej

 

Postup

Nejdříve si připravíme zeleninovou směs. Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli, po chvíli k ní přidáme pórek. Když je cibulka hotová (zesklovatí a začne mírně zlátnout), přisypeme mraženou zeleninu, lehce podlijeme vodou a přiklopíme pokličkou. Po chvilce přidáme růžičky brokolice a společně dusíme doměkka.
Amarant vsypeme do hrnce, zalijeme dvojnásobkem vody (nebo vývaru), osolíme a přivedeme k varu. Za občasného míchání vaříme pod pokličkou na mírném plameni 20 minut. Je-li potřeba, přilijeme ještě trošku vody.
Do hotového amarantu přimícháme podušenou zeleninu a dochutíme solí a pepřem.

 

Poznámky

Jedná se o můj první pokus uvařit "něco" z amarantu. Dosud jsem se s ním setkala jen ve formě bezlepkové mouky a pufovaných kuliček do bezlepkového musli. Vadila mi na něm jeho intenzivní vůně, ta se ale vařením ztratila a moc jsem si pochutnala.

Toto je zcela základní předpis, zeleninu můžeme různě obměňovat dle sezóny a chuti, můžeme dochutit libovolným kořením či bylinkami. Masožravci mohou přidat i drobné kousky masa, podobně jako do rizota.

amarant-sacek.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Vyzera vyborne

(Alena, 5. 4. 2013 11:35)

Velke dakujem za recept, urcite vyskusame :-)

Re: Vyzera vyborne

(Petra, 5. 4. 2013 12:06)

Jsem ráda, že se recept líbí, snad bude i chutnat. Petra