Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velikonoční nádivka

Surovinyvelikonocni-nadivka.jpg

Na pečivový základ:
400 g univerzální bezlepkové mouky (dala jsem 200 g Doves Farm červené a 200 g Marks and Spencer)
1 lžička soli
1 sáček prášku do pečiva
400 ml vlažné vody
2 lžíce oleje
1 lžíce octa
 
Dále:
1 uzený tempeh / 1 uzené tofu / 2 uzená kuřecí stehna
zeleninový vývar nebo vývar ze stehýnek
250 g listového špenátu
2 hrsti čerstvých kopřivových listů
2/3 lžičky kurkumy
2 lžíce psyllia
špetka muškátového oříšku
sůl
pepř

 

Postup

Nejdříve si připravíme bezlepkové pečivo jako základ nádivky. Můžeme použít cca 600 g kupovaného světlého chleba nebo bagetek, případně si upéct vlastní. Ze všech surovin umícháme řidší těsto, které vlijeme na plech vyložený pečicím papírem a dáme do trouby vyhřáté na 160 °C upéct (cca 25 minut). Necháme zcela vychladnout.
Pro veganskou variantu použijeme tempeh nebo uzené tofu a narkájíme ho na malé kostičky. Pro masožravce připravíme uzená kuřecí stehna: zalijeme je vodou, osolíme a 30 minut povaříme. Vývar si schováme, maso obereme a nakrájíme na drobné kousky.
Kopřivy spaříme vroucí vodou a spolu se špenátovými listy pokrájíme.
Psyllium zalijeme 200 ml vlažné vody a necháme nabobtnat – nahradí nám vejce.
Bezlepkové pečivo nakrájíme na drobné kostičky. Zalijeme vývarem a necháme chvilku nasáknout vlhkost. Přidáme všechny ostatní suroviny – kuřecí maso, špenát a kopřivy, nabobtnalé psyllium. Osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek a důkladně promícháme. Směs přendáme na plech vyložený pečicím papírem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme do zezlátnutí – asi 30 minut. Nádivku podáváme teplou s jakkoli upravenými bramborami, je ale výborná i studená.

 

Poznámky
Místo psyllia je možné použít těstíčko z hrašky a vody.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář