Jdi na obsah Jdi na menu
 


Domácí sojový jogurt

Surovinysojovy-jogurt.jpg

sojové mléko
sojový jogurt s živou kulturou
(želatinový ztužovač za studena)

 

Postup

Sojové mléko zahřejeme na 35-40 °C a smícháme se sojovým jogurtem. Na každých 100 ml mléka počítáme 1 plnou kávovou lžičku jogurtu. Směs přelijeme do skleniček a zavíčkujeme. Necháme na teplém místě dokud jogurt nezhoustne, trvá to přibližně 8 hodin. Hotový jogurt uskladníme v lednici a spotřebujeme do jednoho týdne.
Zkoušela jsem použít sojová mléka Alpro, Provamel a Alnatura, jogurt se podařil ze všech. Jako zdroj jogurtové kultury jsem použila bílý jogurt Provamel, Alpro (k dostání je zatím asi pouze v zahraničí), Joya.
Podobně lze „množit“ i kysané sojové nápoje, např. Sojkyšku.
Použitím vanilkového nebo čokoládového sojového mléka lze připravit výborný ochucený jogurt. Případně lze hotový jogurt dochutit kakaem (pozor na obsah mléka), džemem, medem nebo ovocem.
Pro „zrání“ jogurtu je vhodné jakékoli teplé místo. V zimě ho dávám na kamna, v létě za okno (v tom případě je třeba ho zabalit, aby k němu nešlo světlo). Také je možné ho nechat zabalený pod peřinou. Trochu sofistikovanější metodou je použití jogurtovače, není však nutný, opravdu stačí jen nějaké teplé místo.

 

Aktualizace květen 2013 - poslední dobou se mi nedaří připravit hustý jogurt. Podle ohlasů návštěvníků těchto stránek nejsem sama. Pustila jsem se proto do pátrání, jak jogurtu pomoci, aby víc "zjogurtovatěl". Výrobci si pomáhají nejrůznějšími zahušťovadly, nám asi nezbyde, než si z nich vzít příklad. Spolu se čtenářkou Lindou jsme zkoušely zahuštění želatinou, které se osvědčilo (postup viz níže). Kromě toho by šlo pravděpodobně použít i bezlepkový škrob, např. kukuřičný nebo tapiokový, to jsem ale ještě netestovala.

Kromě problémů s hustotou se mě často čtenáři ptají na možnost použití jiného rostlinného mléka než sojového. Zde mám bohužel špatnou zprávu, zdá se, že sojové mléko je opravdu nejvhodnější a jogurty z ostatních "mlék" (rýžového, mandlového, ovesného - pouze pro ty, kterým nevadí lepek) nezhoustnou, pravděpodobně z důvodu nízkého obsahu bílkovin.

Příprava sojového jogurtu s využítím ztužovače:

Na 1 litr mléka počítáme 125-150 g sojového jogurtu a 1 balení želatinového ztužovače za studena (od Dr Oetkera). Sojové mléko zahřejeme na 35-40 °C, vmícháme jogurt a ztužovač, nalijeme do skleniček a necháme na teplém místě nebo v jogurtovači zrát.

 

Poznámky
Zdroj receptu: inspirace na internetu.
Na závěr malá kalkulace. Sojový jogurt Joya bílý stojí okolo 20 Kč (125 g), Sojade bílý 50 Kč (400 g), Sojade vanilkový dokonce 80 Kč (400 g). Oproti tomu 1 l sojového mléka Alnatura je za 37 Kč, Provamel 50 Kč a asi nejchutnější Alpro 55 Kč. Cena ochuceného sojového mléka (např. vanilka, čokoláda) se pohybuje mezi 40 až 60 Kč za 1 litr. I když se k ceně mléka připočte energie a vlastní práce, stále jogurt vychází téměř o polovinu levněji než kupovaný. Navíc víte, co obsahuje, že opravdu nepotkal laktózu, mléčné bílkoviny a žádnou chemii.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jogurt

(Marcela, 21. 3. 2018 13:03)

Vyzkoušela jsem a asi se nepovedl. Na dně je hodně syrovátky, připadá mi hodně vysrážený. Chuťove není špatný ani moc kyselý a vzhled hrůza a při promíchání hodně řídký. Místo ztužovače jsem použila agar. Udělala jsem někde chybu?

Jogurt

(Lenka, 4. 11. 2017 11:17)

Dobrý den, hledám zkušenosti i s jinými druhy jogurtů pro zpestření jídelníčku. Zkoušel někdo třeba i mandlový apod.? Máte zkušenosti s různými druhy jogurtových kultur...? Jsem v tom začátečník, chtěla bych si je dělat po svém, nechci jen kupované. Díky moc za odpovědi

Re: Jogurt

(Petra, 5. 11. 2017 20:49)

Dobrý den,
já s tímto bohužel moc neporadím. Před několika lety jsem zkoušela jogurt i z jiných rostlinných mlék a nikdy mi nezhoustl. Vím, že v obchodech prodávají kokosový a mandlový, takže to určitě nějak jde.
Petra

Sojový další pokusy :)

(Zuzka, 21. 5. 2013 15:33)

Dobrý den,
koukla jsem co je u Vás nového. Opět přispěji svoji troškou do mlína. Vyzkoušela jsem několik různých variant. A momentálně mám výborný hustý jogurt - sojový bez zahušťovadel.
Osvědčilo se mi mléko Provamel + jogurt Sojade + sušené sojové mléko. Na litr mléka dám cca 350g Sojade (u nás 42,- velké balení, 50 g sním rovnou z kelímku :o)) a jednu kávovovou lžičku sušeného sojového mléka na deci mléka.
Investovala jsem do jogurtovače mohu doporučit- topíme krbem, takže mi nechtěly potvůrky zrát, jak se měnila teplota, jinak postup stejný jako u Vás.
Poprvé jsem koukala, že je hustější než běžný jogurt.
pouze bych upozornila, objevily se info ohledně stopového množství mléčných bílkovin v zajícím tak nevím jestli to bude pro všechny toto zpestření :)

Re: Sojový další pokusy :)

(Petra, 21. 5. 2013 16:47)

Dorý den,
děkuji za pozitivní zprávy :) Věřím, že část úspěchu je dána použitím jogurtovače, také o něm přemýšlím. Přeci jen udrží jogurt v teploučku, což my sami většinou nezvládáme tak dobře. Nápad s přidáním sušeného sojového "mléka" se mi moc líbí, brzy vyzkouším. A co se týká zajíce, obsah kaseinu v něm se řeší už delší dobu. Podívejte se do sekce Náhražky mléčných výrobků (http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/clanky/vhodne-potraviny-a-suroviny/nahrazky-mlecnych-vyrobku/susene-mleko.html), tam uvádím vyjádření výrobce. Případně místo zajíce můžete použít Soja Milk (od ASP) nebo Top Natur (taktéž ASP), ty by měly být bez kaseinu.
Petra

Re: Re: Sojový další pokusy :)

(Zuzka, 22. 5. 2013 9:28)

Obdržela jsem totožné vyjádření, když to začali psát na krabici. :o)))
Jogurtovač skutečně doporučuji, koupila jsem úplně obyčejný za 399,- s tím, že uvidím. A bohatě si s ním vystačím :)

Re: Re: Re: Sojový další pokusy :)

(Petra, 23. 5. 2013 6:59)

Zuzko,
mohla bych Vás poprosit o tip, jaký jogurtovač jste pořídila. Dívala jsem se na některé e-shopy a většina jogurtovačů je hodně drahá, tak věřím, že by i ostatní čtenáři uvítali tip na levnější, přesto osvědčený přístroj.
Děkuji,
Petra

Re: Re: Re: Re: Sojový další pokusy :)

(zUZKA, 31. 5. 2013 8:09)

Dobré ránko, taky jsem dlouho hledala, pořídila jsem tenhle, ale dívám se, že cena je vyšší než byla před čtvrt rokem, asi to bylo nějaká akce u mall.cz.
http://ostatni-kuchynske-spotrebice.heureka.cz/severin-jg-3516/
Lacinejší je ještě tento:
http://ostatni-kuchynske-spotrebice.heureka.cz/bravo-15300000/

A odkaz proč je dobré si dělat svůj doma.. jsem vcelku v šoku...

http://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=1501&lang=cs&design=default&archive=actual&listtype=tiles

http://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=1500&lang=cs&design=default&archive=actual&listtype=tiles

Re: Re: Re: Re: Re: Sojový další pokusy :)

(Lucie, 14. 4. 2014 16:00)

tak jogurt od kalmy jsme jednou zkusily, dcera to rozdychavala tak dve hodky :-(

Re: Re: Re: Re: Re: Sojový další pokusy :)

(Petra, 31. 5. 2013 9:03)

Zuzko,
moc děkuju, taky si ho asi pořídím.
Ty jogurty z Tvých odkazů nekupuju, připadají mi hodně umělé a ještě přeslazené. Nejlepší je asi opravdu bílý Sojade nebo Provamel.
Petra

konzistence

(Zuzka, 5. 3. 2013 10:43)

Dobrý den, moc děkuji za recept. Chuťově super, ale ta konzistence je moc řídká. Suroviny jsem měla soya jogurt a sojové mléko s vápníkem alnatura z DM-ka. Postup jsem též dodržela. Nevíte v čem by mohla být chyba?

Re: konzistence

(Petra, 5. 3. 2013 12:14)

Zuzko, moc děkuji za vyzkoušení. Opravdu hodně záleží na kvalitě použitých surovin. Je pravda, že když jsem jogurt dělala naposledy, měla jsem Joya jogurt a obyčejné mléko z DM drogerie a jogurt byl hodně řídký, spíš jako jogurtový nápoj. Dříve se mi jogurt dařil i z obyčejnějších surovin, možná je to i tím, že v dnešní době výrobci řadu věcí hodně šidí. A ještě mě napadá, že v létě se mi jogurt daří lépe, teplý vzduch asi pomáhá, aby se dobře namnožil.

Re: Re: konzistence

(Zuzka, 6. 3. 2013 8:49)

Mám ještě jeden joya co jsem sehnala, tak jak dojím tyhle, tak zkusím alpro mléko :) Mě to vůbec nevadí, že je řídší konzistence, míchám to většinou s musli a jsem ráda, že si můžu něco udělat doma a vím z čeho to je :D jen mě to zaujalo, že máte právě foto na topkách a jak je hustý. S teplotou mě to pak taky napadlo, měla jsem to natopení přes noc a přece jen ta teplota se k ránu snížila, topíme v krbu, takže možná nebylo těch 8 hodin v úplném teple.
Děkuji a pěkný den! :)