Jdi na obsah Jdi na menu
 


Červená polévka s pohankou

Surovinycervena-polevka-s-pohankou.jpg

2 lžíce oleje
3 stroužky česneku
1 mrkev
500 ml rajčatového pyré (passata)
750 ml vody
1 lžíce polévkových bylinek (používám směs sušeného libečku, celerové nati a petrželky)
1 lžíce sušené bazalky
1 lžička oregana
sůl
pepř
cukr
2 lžíce bezlepkové mouky na zahuštění
½ hrnečku pohanky

 

Postup

Nejdříve si připravíme pohanku – propláchneme ji, zalijeme 1 hrnkem vody, osolíme a přivedeme k varu. Jakmile se začne směs vařit, stáhneme ze sporáku, přiklopíme pokličkou a necháme 20 minut dojít, nejlépe zabalené v peřině.
Mezitím, co nám bobtná pohanka, připravíme si základ na polévku. Na oleji krátce orestujeme česnek nakrájený na tenké plátky. Přidáme najemno nastrouhanou mrkev a ještě chvíli restujeme. Zalijeme vodou a rajčatovým pyré, ochutíme bylinkami, osolíme a necháme asi 5 minut povařit. Mouku rozmícháme v trošce studené vody, vlijeme do polévky a za občasného zamíchání ještě asi 10 minut vaříme.
Na závěr přidáme pohanku, promícháme a dochutíme solí, pepřem a případně trochou cukru.

 

Poznámky

Polévka je hustá a dobře poslouží jako hlavní jídlo. Pokud vynecháte mouku na zahuštění, získáte řidší polévku vhodnou jako předkrm. Na zahuštění dobře poslouží univerzální směs (mně se nejvíc osvědčila Doves Farm bílá a Marks and Spencer) nebo jednodruhové mouky (rýžová, čiroková, pohanková...).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

varim bez lepku

(Vlastik, 12. 2. 2017 10:13)

Vynikajici jednoducha polevka nema chybu urcite vyzkousim i dalsi recepty