Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rychlá česnečka z bramborového vývaru

cesnecka-z-vyvaru-z-brambor.jpg

 

Suroviny

1 lžíce oleje
alespoň 3 stroužky česneku
1 lžička sladké papriky
½ lžičky majoránky
(zeleninový bujon v kostce nebo kelímku)
sůl
sušené polévkové bylinky (libeček, petrželka, celerová nať)
voda, ve které se vařily brambory (se solí, kmínem, případně bylinkami)

 

Postup

Tuto polévku připravujeme tehdy, když vaříme k jídlu brambory jako přílohu. K bramborám přidáme o trochu víc vody než obvykle a podle běžných zvyklostí ji osolíme, přidáme kmín a případně nějakou zelenou bylinku (libeček apod.).
Mezitím, co se vaří brambory, si v hrnci rozehřejeme olej. Na něm krátce orestujeme prolisovaný česnek, přidáme sladkou papriku a majoránku, promícháme a zalijeme asi 100 ml vody. Přidáme polévkové bylinky a případně kostku bujonu. Do takto připraveného základu slijeme vodu z vařených brambor, promícháme a v případě potřeby dochutíme solí a (nebo) čerstvým česnekem. Podáváme jen jako čistý vývar s kouskem pečiva, případně přidáme několik kostiček vařených brambor. Babička k ní vždy krájela a opékala starý tvrdší chléb.

 

Poznámky

Takhle jednoduchá česnečka se u nás v rodině dělá pokaždé, když vaříme přílohové brambory. Vařívala ji babička, maminka a samozřejmě jsem ji od nich přebrala i já. Občas vynechám olej a sladkou papriku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář