Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zeleninový kotlík

zeleninovy-kotlik.jpg

 

Suroviny

1 cibule
2 lžíce oleje
1 brambora
2 menší mrkve
¼ bulvy celeru
2 řapíky celeru
asi 15 cm pórku
1 malá petržel
několik růžiček květáku
několik růžiček brokolice
několik kuliček růžičkové kapusty
hrst mraženého hrášku
hrst mražené kukuřice
hrst zelených fazolek
3 žampiony
3 stroužky česneku
polévkové bylinky – libeček, celerová nať, petrželka
1 lžička majoránky
sůl
pepř
čerstvá zelená petrželka

 

Postup

Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Přidáme všechnu zeleninu a houby pokrájené na drobné kousky a zalijeme vodou tak, aby sahala asi 1 cm nad zeleninu. Přidáme polévkové bylinky a osolíme. Přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut, až je všechna zelenina měkká. Přidáme prolisovaný česnek a dochutíme solí a pepřem. Podáváme ozdobené čerstvou petrželkou. Hladovci mohou přikusovat tmavé bezlepkové pečivo.

 

Poznámky

Zeleninu můžete libovolně obměňovat podle chuti a stavu zásob.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

přidávání zeleniny

(Aalena , 23. 3. 2014 6:39)

Náhodou jsem zabrousila na tento veb. Jsou zde zajímavé informace a děkuji autorce za tuto práci. Polévka vypadá skvěle. Jen bych rada přispěla drobnosti: nehazela bych všechnu zeleninu na začátku najednou. Mrazeny hrášek a kukuřice klidně přidat těsně před koncem. Vařit se vůbec nemusí. Taktéž brokolice. Je dobře si dat záležet a nakrajet ji na růžičky a ty tužší stonky. Růžičky taktéž vařit max 3 minuty a ty tužší konce dle velikosti. Cca stejně dlouho jako mrkev. Nejdéle se vaří brambory. Tam těch 20 minut dle velikosti klidně i ano. pokud si dám záležet a zeleninu takto odstupnuji,chuť zeleniny je lepší (z brokolice není šedé bláto) a neztrácejí se tak cenné látky kterých lidé s dietou mívají beztak někdy málo. Sama držím bezmlecnou a bezlepkovou dietu. Ale bohužel v mém repertoáru se vyskytuje i precitlivelost na dost seminek a ořechů. Takže s zivinami se obecně snažím zacházet s opatrnosti největší.

Re: přidávání zeleniny

(Petra, 23. 3. 2014 10:58)

Aleno,
děkuji za návštěvu stránek a za tip. Občas také zeleninu přidávám postupně, např. u čínských a thajských jídel, kde má zůstat lehce křupavá. V tomto receptu dávám vše najednou proto, aby se chutě při vaření hezky propojily a vývar získal silnější chuť. A upřímně, i když to asi řada lidí zavrhne, mám tu mírně rozvařenou zeleninu i moc ráda. Je to ale na každém, samozřejmě postupným přidáváním se zachová víc vitaminů, jen výsledná chuť celého pokrmu bude trochu jiná.
Petra