Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zeleninový vývar s písmenky

zeleninovy-vyvar-s-pismenky.jpg

 

Suroviny

1 menší cibule
1 mrkev
plátek celeru
½ petržele
kousek kapusty (může být i růžičková)
několik růžiček květáku
kousek kedlubny
zelený hrášek
kukuřice
sůl
3 kuličky černého pepře
bezlepková písmenka (nebo nudle) do polévky
zelená petrželka

 

Postup

Veškerou zeleninu očistíme a pokrájíme na drobnější kousky. Cibuli jen oloupeme a přepůlíme. Zalijeme dvěla litry vody, mírně osolíme, přivedeme k varu a pod pokličkou vaříme asi 20 minut. Mezitím si ve zvláštním hrnci připravíme zavářku – nudle nebo písmenka. Vsypeme je do vroucí osolené vody a za občasného zamíchání vaříme doměkka (dle návodu od výrobce, nudlím obvykle stačí několik minut, písmenka je nutné vařit delší dobu). Poté vyndáme kuličky pepře a cibuli, přidáme scezené nudle nebo písmenka, nasekanou čerstvou petrželku a podle potřeby dosolíme.

Zeleninu nemusíme do polévky přidávat všechnu, ale vždy je lepší nakombinovat více druhů. Opatrně jen s množstvím mrkve a kukuřice, aby polévka nebyla příliš sladká.

Zavářka (nudle, hvězdičky, písmenka) se vaří zvlášť proto, aby zeleninový vývar zůstal čirý. Občas, obzvlášť pokud pospíchám, vařím zavářku rovnou ve vývaru.

 

Poznámky

Jako zavářka se mi nejvíce osvědčila bezlepková písmenka od firmy Sam Mills, která kupuji v Bille a Albertu. Písmenka změknou po delší době vaření (asi 10 minut). Do druhého dne (pokud polévka vydrží) víc jak zdvojnásobí svůj objem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář