Jdi na obsah Jdi na menu
 


Potravinové alergie a intolerance

Poslední aktualizace: 20.7.2017

 

Alergická reakce

Alergická reakce je nepřiměřená reakce organismu na určité látky. Při setkání s původcem alergie tělo produkuje protilátky IgE. Alergické reakce na potraviny se mohou značně lišit v závažnosti, přičemž některé z nich mohou být i smrtelné. Nejtypičtějšími příznaky jsou vyrážka, ekzém, otoky jazyka, nevolnost, rýma. Reakce na setkání s alergenem se obvykle projeví do několika minut. Podle odhadů se potravinová alergie vyskytuje u 1-5 % populace. Mezi nejčastější případy patří potravinové alergie na arašídy, ořechy (mandle a para ořechy), vejce, mléko, ryby a korýše. Potravinové alergie se nejčastěji vyskytují u malých dětí. Kolem třetího roku dítěti z velké části dozrává imunitní systém a některé alergie se mohou zlepšit či zcela vymizet. U citlivých jedinců však mohou přetrvávat po celý život.

 

Intolerance

Také potravinová intolerance vzniká v důsledku tvorby protilátek proti určitým potravinám, není však způsobena tvorbou protilátek IgE, ale nejprve IgA a následně IgG. Při potravinové intoleranci je reakce organismu pomalejší, příznaky se často projevují o několik hodin až dní později. Příznaků provázejících potravinovou intoleranci je celá řada a liší se případ od případu. Mezi nejčastější patří poruchy trávení (zácpa, průjem, nadýmání), dermatologické problémy (akné, atopický ekzém, lupénka), poruchy psychiky (deprese, únava, hyperaktivita u dětí), kloubní onemocnění (artritidy, otoky kloubů), bolesti hlavy, problémy s váhou, zánětlivá onemocnění střev. Výskyt potravinové intolerance je poměrně častý - odhaduje se, že jí trpí až 45 % obyvatel.

 

S čím si neplést potravinové intolerance způsobené IgG protilátkami

Laktózová intolerance

Laktózová intolerance je částečná nebo úplná neschopnost trávicího traktu zpracovávat mléčný cukr (laktózu). Příčinou je nedostatek enzymu (laktázy), který laktózu štěpí. Střevo se snaží nerozštěpenou laktózu naředit, začne do něho pronikat velké množství vody, což se projeví průjmem. Nerozštěpený a nevstřebaný cukr se pak dostává do dalších částí zažívacího traktu, kde ho tam přítomné bakterie začnou kvasit.
Na rozdíl od alergie na bílkoviny kravského mléka (ABKM), kdy organismus tvoří specifické protilátky proti těmto bílkovinám, je tedy laktózová intolerance enzymatickou poruchou.

Četnost laktózové intolerance významně stoupá s věkem: zatímco u malých dětí bývá vzácná, ve vyšším věku jí trpí značná část populace. Odhaduje se, že laktózovou intolerancí trpí každý třetí obyvatel planety. Zajímavé je, že v evropské populaci se vyskytuje jen u přibližně pěti procent lidí, ale u jiných ras to může činit až devadesát procent.

 

Celiakie
Celiakie je autoimunitní onemocnění tenkého střeva, které je citlivé na směs bílkovin zvanou lepek (gluten). Lidé nemocní celiakií vytvářejí protilátky proti některým enzymům (tkáňové transglutamináze) a bílkovinám obsaženým v lepku (gliadin). Tyto protilátky pak napadají buňky tenkého střeva a ničí celou mikrostrukturu střevní stěny (klky a mikroklky). Dochází k poruše vstřebávání živin. Pacienti bývají slabí, výrazně hubnou a trpí častými průjmy. Dalšími průvodními jevy jsou chudokrevnost, řídnutí kostí, padání vlasů, kožní problémy. Mezi přidružené choroby patří diabetes mellitus I. typu, Duhringova dermatitida, onemocnění štítné žlázy a neplodnost. Výskyt celiakie v různých zemích značně kolísá (osobně se však domnívám, že je to spíš otázka diagnostiky; věřím, že celoplošný screening by ukázal zcela odlišná a mnohem vyšší čísla). Celosvětový průměr se odhaduje na 1:3 000. Udává se, že 90–95 % celiaků však není dagnostikováno.

Celiakii lze diagnostikovat z krve stanovením protilátek k tkáňové transglutamináze (tTGA), endomysiu (EmA) a gliadinu (AGA). V případě pozitivního nálezu je nezbytné podstoupit enterobiopsii, při níž je nemocnému odebrán malý vzorek tenkého střeva.

 

 

Jak zjistit, zda trpíte potravinovou intolerancí

Eliminační dieta
Eliminační dieta spočívá ve striktním vynechání podezřelé potraviny nebo základních alergenů (lepek, mléko, vejce, ořechy, mořské plody) po dobu tří až osmi týdnů. Během této doby by měly vymizet nebo se zeslabit příznaky. Následně jsou alergeny znovu zaváděny do jídelníčku, po jednom a v dostatečných časových odstupech (minimálně tři až pět dní), a sleduje se reakce organismu, zda se příznaky vrátí, případně jak jsou intenzivní.

 

Krevní testy
Krevní testy u nás bohužel nejsou hrazeny žádnou pojišťovnou. Ač se jedná o velkou investici v řádu několika tisíc korun, rozhodně ji doporučuji, protože je to investice do našeho zdraví.

Nově u nás testy potravinových intolerancí zprostředkovává paní Eva Kocurková na portálu Potravinové intolerance. Oproti dalším centrům, která u nás tyto testy provádějí, přináší řadu výhod: nejnižší cenu (alespoň si to myslím, na levnější testy jsem u nás nenarazila), odběrová místa po celé republice a hlavně osobní přístup s konzultacemi výsledků.

Další možnost testování potravinových intolerancí je ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Krči. Nabízejí testy na 108 potravin (8 800 Kč), 216 potravin (12 000 Kč) a 272 potravin (13 600 Kč).

Lucie Beveláqua z Centra správné výživy zajišťuje testování potravinových intolerancí v Německu. Cena je 13 000 Kč plus poštovné do Německa (1 600 Kč), testováno je 232 potravin. V Centru jsme se nechávaly testovat i já se sestrou, bylo to v době, kdy u nás testy nikdo jiný nedělal. Odběr krve jsme si musely zajistit samy, zaslání již bylo řešeno přes Centrum. Výsledky přišly po čtyřech týdnech, přehleně zpracované do osobního manuálu s terapeutickými doporučeními a vhodnými recepty. V ceně je navíc konzultace s výživovým poradcem. Centrum nabízí i testy menšího rozsahu. Odkaz na sesterské stránky věnované potravinové nesnášenlivosti je zde.

Centrum klinické imunologie taktéž nabízí testování potravinových intolerancí. Mají moc pěkné www stránky a na nich mj. výborný článek o potravinových intolerancích. Testy na 232 potravin zde stojí 18 500 Kč. Mudr. Nouza mi velmi mile odpověděl na můj e-mail, osobní zkušenost s centrem ani s testy však nemám.

Další možností, kde si nechat udělat testy potravinových intolerancí, je Anti-aging klinika. Ta u nás s testováním začínala a dodnes patří mezi nejdražší. Testování 200 potravin vyjde na 22 000 Kč.

Food Detective je samodiagnostický test, který si můžete provést sami doma. Dá se objednat přes internet, stojí necelých 2 400 Kč. Přijde vám krabička obsahující vše potřebné, včetně detailních instrukcí v češtině a angličtině. Pomocí drobné jehličky se píchnete do prstu a odeberete několik kapek krve do kapiláry. Dále postupujete přesně podle návodu. Za necelých 40 minut máte v ruce výsledek – destičku se 48 jamkami (každá odpovídá jedné potravině), modře zbarvené jamky značí intoleranci vůči dané potravině. Čím sytější modrá, tím silnější intolerance.

 

Vlastní postřehy

  • Výsledky testů potravinové intolerance je třeba brát trochu s rezervou. Může se stát, že test neukáže žádnou reakci na potravinu, o které víte, že vám „nesedí“ nebo že na ni máte klasickou alergii (IgE). Naopak vám může vyjít silná reakce na potravinu, která vám ale nevadí a žádné potíže po ní nemáte (u mě např. ananas). V tom případě ji můžete zařadit alespoň do rotační diety a dopřát si ji např. jednou za dva měsíce.
  • Na každou intolerovanou potravinu můžete reagovat jinak. Já například po nechtěné kontaminaci mlékem dostanu do půl hodiny silný průjem a křeče. Po kontaminaci lepkem přichází reakce za delší dobu (i několik hodin), pociťuji tlačení a bolesti břicha, ale bez průjmu.
  • Velmi mile mě překvapil test Food Detective, který jsme dělaly mamince. Ukázal silnou reakci na pšenici, slabší na mléko, vejce, droždí a další potraviny. Vše následně potvrdily i „velké“ krevní testy dělané ve Fakultní Thomayerově nemocnici v pražské Krči.

 

Další čtení

Odborný článek o onemocněních souvisejících s trávením lepku (anglicky) zde.
Článek o potravinových intolerancích z Centra klinické imunologie (česky) zde.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

dotaz: snížená podtřídaIGG 3

(Martina V., 17. 12. 2016 20:52)

Dobrý den,

děkuji za hezké stránky. Momentálně uvažuji o tom, zda nemám nějakou potravinovou intoleranci, mám od dětství atopický ekzém, v tuto chvíli mě velmi obtěžuje, a v posledních letech mám neustále zažívací potíže, nejhorší jsou podzimy. Mám křížené alergie na některé potraviny, v krevních testech mi také vyšla snížená podtřída IGG 3. Lékařka mi řekla, že mám lehkou poruchu imunity. Snažím se zjistit více informací, zde jsem narazila na informaci, že IGG se vztahuje k potravinovým intolerancím. Netušíte prosím, zda u intolerance bych měla IGG takto snížené, nebo zvýšené?
Moc děkuji za případnou radu.

Re: dotaz: snížená podtřídaIGG 3

(Petra, 20. 12. 2016 14:10)

Dobrý den,
bohužel nejsem lékař, takže v tomhle Vám neporadím. Myslím si, že u intolerancí by měly být protilátky spíše zvýšené. Já osobně mám zvýšené hlavně IgG4.
Pokud máte problémy již delší dobu, doporučila bych Vám zainvestovat do testu Food Detective. Ve srovnání s komplexními testy v nemocnicích je mnohem levnější a výsledky z něho velmi dobře odpovídají výsledkům z komplexních testů (zkušenost moje i několika známých).
Petra

Re: Re: dotaz: snížená podtřídaIGG 3

(Martina V., 20. 12. 2016 17:24)

Dobrý den,
moc Vám děkuji za radu, pouvažuji o Food Detective. Prozatím jsem se rozhodla, že vyzkouším eliminační dietu, pár týdnů bez lepku, mléčných výrobků a vajec, uvidím, zda se něco zlepší.Mám podezření, že mi vadí nějaká základní potravina, jenže může být v mém případě problém způsobený i zkříženou alergií a to v testech bohužel nevychází. Snad budu za pár týdnů moudřejší. Jste moc hodná.

Re: Re: Re: dotaz: snížená podtřídaIGG 3

(Petra, 28. 12. 2016 8:27)

Eliminační dieta určitě stojí za vyzkoušení, ale ne vždy může dát dobré výsledky. Mezi další běžně netolerované potraviny patří soja, ořechy, ale i některé druhy ovoce a zeleniny. A vynechat v rámci eliminační diety toto všechno a postupně zařazovat zpět je už hodně náročné.

Dotaz droždí

(hana, 16. 10. 2016 21:57)

Dobrý den,
prosím chtěla bych se zeptat mám celiakii a nyní mi zjistili alergii na ABKM, prosím můžu používat droždí. Jako bezlepkové jsem používala Falu a Noli, můžu droždí používat i u alergie na ABKM ?
Moc děkuji za odpověď

Re: Dotaz droždí

(Petra, 18. 10. 2016 20:14)

Dobrý den,
ano, droždí můžete používat i při ABKM, bílkoviny kravského mléka neobsahuje.
Petra

Food Detective

(Jiří, 3. 6. 2015 14:06)

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, přes jaké stránky jste domácí test pořizovala?

Děkuji moc za odpověď.

Re: Food Detective

(Petra, 3. 6. 2015 22:16)

Dobrý den,
přímo přes stránky oficiálního distributora u nás (www.food-detective.cz), ale je to už několik let. Nicméně dívala jsem se, že i dnes tam vychází finančně téměř nejlíp.
Petra

Dotaz

(Nikola, 1. 6. 2015 11:44)

Dobrý den,

chci se objednat na testy do Centra klinické imunologie akorát nevím, jestli je nutné před testy jíst všechno nebo mohu pokračovat v eliminační dietě (přestala jsem jíst mléčné výrobky a lepek). Aby to testy nějak neovlivnilo.

Moc děkuji

N.

Re: Dotaz

(Petra, 1. 6. 2015 20:28)

Přesně tenhle problém jsem kdysi řešila také. V několika zdrojích jsem tehdy četla, že není nutné před testy přijímat testované potraviny. Bylo mi ale doporučeno zařadit před testy lepek i mléko zpět a osobně si myslím, že by to tak mělo být, aby nedošlo ke snížení protilátek IgG v krvi a tím ke zkreslení výsledků.

vyšetření v Německu

(Michaela, 19. 3. 2014 9:27)

Dobrý den, kde přesně Vám to vyšetření v Německu dělali? Na jaké potraviny to bylo? Ta cena na AAC se mě zdá silně přemrštěná.
Moc děkuji za Vaši odpověď.

Re: vyšetření v Německu

(Petra, 21. 3. 2014 7:19)

Dobrý den,
vyšetření jsem si nechávala zprostředkovat před více jak čtyřmi lety od paní Lucie Bevelaqua (Centrum správné výživy). Odběry krve byly udělány v ČR, vzorky poslány do Německa (Laboratoř Biovis) a za měsíc jsem dostala výsledky. Testováno bylo něco přes 200 potravin. Dnes bych jako nejlepší možnost asi viděla testování v Krči, to dřív nebylo. Případně stejně jako já přes Centrum správné výživy (http://www.spravnavyziva.cz/diagnostika/test-potravinove-nesnasenlivosti/).
Petra

Alergie nebo nesnášenlivost?

(Renata, 13. 8. 2013 17:43)

Dobrý den,
Má 3 letá dcera trpí častým nucením na stolici aniž by vyšel obsah, jen špinění. Nasadila jsem Aloe Vera gel a Probiotic 12, po týdnu užívání se dcera vyprázdnila a od špinění a nucení byl pokoj. Nyní se nemůže vykadit a opět má úniky a nucení.
Vyřadili jsme z jídelníčku kravské mléko a výrobky, pije sojové mléko a ovesné.
Dělali jí testy na lepek,který byl negativní a na kravské mléko pozitivní - přesněji IgE - negativní, IgG pozitivní a IgA pozitivní. (Výsledky testů: IgE 0,100; IgA 1,400 a IgG 2,900)
Jde o alergii nebo nesnášenlivost?
Děkuji za odpověď. Renata

Re: Alergie nebo nesnášenlivost?

(Petra, 13. 8. 2013 19:43)

Dobrý den,

protilátky IgE jsou zvýšené při klasické alergii, IgA a IgG při intolerancích. Z Vašeho popisu usuzuji, že dcera trpí intolerancí.

Petra

Re: Re: Alergie nebo nesnášenlivost?

(Renata, 14. 8. 2013 7:52)

Dobrý den,
děkuji za odpověď.
A jak mám dál postupovat co smí a nesmí jíst?

Re: Re: Re: Alergie nebo nesnášenlivost?

(Petra, 14. 8. 2013 8:17)

Renato, tohle je otázka spíše pro specialistu. Já Vám mohu maximálně napsat, jak bych postupovala já osobně, ale lékařskou konzultaci to nenahradí.
Určitě bych vypustila veškeré mléčné výrobky, sýry, máslo, jogurty, klasické mléko. Jako náhražku bych používala nejvíc mléko rýžové, případně třeba mandlové a občas sojové. To proto, že soja je silný alergen, a u mlaých dětí bych ji omezila. Více rad ke konkrétním značkám výrobků najdete tady na stránkách.
Další, nad čím bych se zamyslela, by bylo vypuštění lepku, alespoň dočasně, než se dcera zdravotně srovná. Předpokládám, že Vám dělali jen klasické testy na celiakii, nikoli na intoleranci, tu totiž nikdo v ČR netestuje. Lepek obecně hodně zatěžuje trávení a jeho vypuštěním nemůžete nic zkazit. Případně ho alespoň omezit, vypustit třeba těstoviny a pečivo. To už ale záleží na Vašem uvážení.
Kdybyste měla další dotazy, napište klidně i na e-mail varimbezlepku@seznam.cz.
Petra

Re: Re: Re: Re: Alergie nebo nesnášenlivost?

(Renata, 14. 8. 2013 9:13)

Děkuji

intolerance

(Veronika, 1. 7. 2013 14:32)

dobrý den také jserm si nechala dělat testy na anti aging klinice ,vyšly mi pozitivní na lepek mléko vejce soju a ještěv několik dalších,nevíte jestli to znamená omezení potravin na celý život? lepek tem mám jesný ten mi potvrdili při vyšetření IgE ale u ostatních nevím.Děkuji za odpověd,. Veronika

Re: intolerance

(Petra, 3. 7. 2013 18:49)

Dobrý den Veroniko,
stejnou otázku si klade řada lidí včetně mě. Informace na internetu se různí, někde píší, že po cca půl roce od vysazení dané potraviny protilátky vymizí a můžeme je znovu zařadit, jinde argumentují, že dietní omezení už nám zůstane navždy. Zkoušela jsem se ptát několika odborníků a ti se shodují i s mým osobním názorem, že dieta by se měla držet celoživotně. Hladiny protilátek sice po nějaké době klesnou, ale po setkání se s danou potravinou se opět velmi rychle zvýší a tělo se dostane do podobné situace, v jaké byl před nasazením diety.
Držím palce, ať se s dietou brzy sžijete a je Vám lépe.
Petra

Re: Re: intolerance

(Veronika, 4. 7. 2013 9:03)

moc děkuji za odpoved,je pravda že když jsem jedla dva roky makrobioticky tak mi bylo nejlíp,pak jsem to začala flákat a problémy se vrátily .hold si to budu muset srovnat v hlavě a smířit se s tím,mějte se veronika