Jdi na obsah Jdi na menu
 


Citronové rizoto s celerem

Surovinycitronove-rizoto.jpg

1 hrnek rýže
1 menší cibule
kousek celeru
olej
2,5 hrnku zeleninového vývaru (stačí z kostky)
šťáva a kůra z ½ citronu
2/3 lžičky provensálského koření
sůl
pepř

 

Postup

Cibuli pokrájíme najemno. Celer oloupeme a nastrouháme na drobné nudličky. Obojí společně orestujeme na oleji. K tomuto základu přisypeme propranou rýži a 2 minuty společně restujeme. Přilijeme asi 1/3 hrnku vývaru a za stálého míchání ho necháme vstřebat. Poté přilijeme další část vývaru a tak postupujeme dále, až než všechen vývar spotřebujeme. Množství vývaru záleží na typu rýže, který jsme použili. Asi po deseti minutách přidáme polovinu nastrouhané citronové kůry, lžíci citronové šťávy a provensálské koření. Dále přidáváme vývar a mícháme. Když je rýže měkká a rizoto má typickou krémovou konzistenci, vmícháme zbylou citronovou kůru a šťávu (raději po částech a přidáváme podle své chuti) a případně dosolíme a dopepříme.
Servírujeme posypané zelenými bylinkami.

 

Poznámky

Zdroj receptu: volně inspirováno receptem na Citronové rizoto podle Nigelly Lawson.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Rizoto- mňam

(Pampeliška, 12. 10. 2012 8:59)

Vyzkoušeno s celerem a mrkví- výtečné :-) Doporučuji, jako takovou rychlou teplou dobrotu :-)