Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hummus - základní recept

Surovinyhummus.jpg

300 g vařené cizrny (tj. asi 150 g sušené)
1 lžička sezamové pasty Tahini
1 lžička olivového oleje
šťáva z půlky citronu
2 stroužky česneku
1/2 lžičky mletého římského kmínu
1/2 lžičky mletého koriandru
studená voda dle potřeby
sůl
petrželka

 

Postup

Cizrnu umyjeme a přes noc namočíme do alespoň dvojnásobného množství vody. Druhý den vodu vylijeme a cizrnu dobře propláchneme. Přendáme ji do tlakového hrnce, zalijeme opět asi dvojnásobkem vody a přivedeme k varu. Vaříme od natlakování hrnce 40 minut. Hrnec necháme vychladnout, otevřeme a cizrnu zcedíme. Pro přípravu hummusu je třeba cizrnu nechat zcela zchladnout.
Cizrnu nasypeme do nádoby vhodné k mixování, přilijeme 100 ml studené vody a rozmixujeme ručním mixérem na jemnou kaši. Přidáme citronovou šťávu, olej, tahini, prolisovaný česnek, římský kmín, koriandr a sůl. Dobře promícháme, podle potřeby zředíme ještě trochou studené vody a dochutíme solí, citronovou šťávou a sekanou petrželkou.

 

Poznámky

Hummus je arabský pokrm připravovaný z cizrny (římského hrachu). Je považován za národní jídlo Izraele, velmi oblíbený je i na Středním východě (Libanon) a na Balkáně.
Zdroj receptu: kombinace několika postupů podle internetu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář