Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hummus s karamelizovanou cibulkou

Surovinyhummus.jpg

300 g vařené cizrny (tj. asi 150 g sušené)
1 červená cibule
1 lžíce olivového oleje
1 lžička cukru
1 lžička sezamové pasty Tahini
1 lžička olivového oleje
šťáva z půlky citronu
2 stroužky česneku
1/2 lžičky mletého římského kmínu
1/2 lžičky mletého koriandru
studená voda dle potřeby
sůl

 

Postup

Cizrnu umyjeme a přes noc namočíme do alespoň dvojnásobného množství vody. Druhý den vodu vylijeme a cizrnu dobře propláchneme. Přendáme ji do tlakového hrnce, zalijeme opět asi dvojnásobkem vody a přivedeme k varu. Vaříme od natlakování hrnce 40 minut. Hrnec necháme vychladnout, otevřeme a cizrnu scedíme. Pro přípravu hummusu je třeba cizrnu nechat zcela zchladnout.
Mezitím si připravíme karamelizovanou cibulku. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Na lžíci oleje ji orestujeme. Když začne zlátnout, zasypeme ji kávovou lžičkou cukru a ještě asi dvě minuty restujeme, aby cukr zkaramelizoval. Necháme vychladnout.
Cizrnu nasypeme do nádoby vhodné k mixování, přilijeme 100 ml studené vody a rozmixujeme ručním mixérem na jemnou kaši. Přidáme karamelizovanou cibulku, citronovou šťávu, olej, tahini, prolisovaný česnek, římský kmín, koriandr a sůl. Dobře promícháme, podle potřeby zředíme ještě trochou studené vody a dochutíme solí a citronovou šťávou.

 

Poznámky

Tuto úpravu hummusu jsem poprvé ochutnala v Anglii. Je opravdu vynikající, po několika pokusech se mi ho snad podařilo dobře napodobit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář