Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pomazánka z tofu à la tavený sýr

Surovinytofu-jako-taveny-syr.jpg

250 g tofu natural
1 lžička jedlé sody
2 lžíce oleje
sůl
další přísady na dochucení (bylinky, uzenina, oblíbené koření, česnek…)

 

Postup

Tofu spolu s olejem rozmixujeme na hladkou pastu. Vmícháme jedlou sodu a necháme v chladu alespoň 15 minut odpočinout. Poté osolíme a vmícháme zvolené přísady na ochucení.

 

Poznámky

Inspirovala jsem se recepty na domácí tavený sýr, vyráběný z tvarohu a jedlé sody (např. zde). Říkala jsem si, že když to jde z tvarohu, mohlo by to jít i z tofu. Tvarohovou variantu bohužel z důvodu bezmléčné diety nemohu otestovat, takže nevím, jestli je výsledek podobný původnímu receptu, ale i kdyby nebyl, jedná se o moc dobrou pomazánku. Soda tofu hodně nadlehčí, výsledná pomazánka je jemná a krémová.
Podle původního receptu se má pomazánka po odležení se sodou krátce prohřát na pánvičce, ale nevařit. Tento krok jsem vynechala, možná to ale příště zkusím.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Mňamka :)

(Marienka H., 16. 3. 2018 14:46)

Ahoj Peťulko :)
Ďakujem za super recept na túto pomazánku :). My u nás na Slovensku máme dvoch výrobcov tofu. Naše tofu nie je takéto pekné bielučké ako to vaše... Skúsila som klasiku od AlfaBio = biele tofu. Má zvláštnu pachuť a takú slabo horkastú chuť po sójových bôboch, tak ho musím ešte po vytiahnutí z obalu opláchnuť vodou. Aj farbu má takú zvláštnu, nie bielu, ale to nevadí.
Skúsila som spraviť pomazánku podľa Tvojho receptu a po odležaníi v chladničke som si dala na panvicu trošičku oleja a kratučko som ju ešte prehriala. Sódu tam nebolo cítiť ani po odležaní a vytiahnutí z chladničky, no po krátkej tepelnej úprave sa zjemnila chuť tofu a lepšie potom prijalo bylinky. Dala som sušený medvedí cesnak. Už sa teším na jar, kedy bude čerstvý cesnak medvedí - to bude iný level :)

syrová soda?

(Zdeňka, 17. 9. 2013 12:05)

Zajímavý pokus. Jen mi moc nejde přijmout konzumaci jedlé sody za studena. Já vím, někdo si ji ordinuje na pálení žáhy jen tak do vody. Ale já sodu i kypřící prášek nepříjemně cítím i v pečeném.

Re: syrová soda?

(Petra, 17. 9. 2013 18:27)

Také jsem se toho bála, ale sodu jsem v pomazánce překvapivě vůbec necítila. Začala jsem tak, že jsem do tofu dala jen na špičku lžičky a pak, když tam nebyla cítit, postupně přidávala. Nakonec jsem zjistila, že to opravdu snese plnou dávku.