Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pohankové palačinky

Surovinypohankove-palacinky.jpg

75 g pohankové mouky
10 g tapiokového škrobu
¼ lžičky prášku do pečiva
2 lžičky oleje
140 ml vody

 

Postup

Ze všech surovin umícháme řidší palačinkové těsto, které necháme 20 minut odležet. Poté ho znovu důkladně promícháme. Kvalitní nepřilnavou pánev lehce vytřeme olejem, rozehřejeme a nalijeme na ni menší naběračku těsta. Krouživým pohybem pánve těstu pomůžeme roztéct se až ke krajům. Smažíme, až než povrch palačinky ztuhne a okraje se začnou samy odlepovat. Poté opatrně pomocí nepřilnavé obracečky obrátíme a krátce osmažíme i z druhé strany. Hotové palačinky skládáme na sebe a přikryjeme talířem, díky čemuž ještě trochu zvlhnou a dají se lépe rolovat.

 

Poznámky

Základní těsto je bez cukru i soli, a jde ho tudíž použít jako podklad pro sladké i slané náplně. Pokud chcete palačinky sladké, přidejte lžičku cukru.

O recept na palačinky bez lepku, mléka a vajec jsem se pokoušela nespočetněkrát, zkoušela jsem různé bezlepkové směsi i jednodruhové mouky, od amarantové a teffové přes kaštanovou až k rýžové a kukuřičné. Z těchto mouk jsem nikdy nebyla schopná připravit tenké a vláčné palačinky, které by se daly obracet a rolovat nebo skládat. Nakonec jsem se uchýlila k francouzské klasice, pohankovým crepes nebo galettes. Pohanková mouka má dobré pojivé vlastnosti a udrží palačinky pohromadě i bez vajec.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

pochvala

(Eva, 19. 6. 2017 16:05)

dakujem za super recept, jednoduchy a vhodny aj pri mojej diete. pozdravujem a tešim sa na dalšie recepty

Re: pochvala

(Petra, 19. 6. 2017 20:46)

Jsem moc ráda, že Vám palačinky chutnají. :)
Petra