Bábovka z mouky Doves Farm

babovka-z-mouky-df.jpg

 

Suroviny

375 g mouky Doves Farm (bílá bez lepku nebo samokypřicí)
100 g cukru
1 prášek do pečiva (pouze ½, pokud používáte samokypřicí mouku)
½ lžičky xanthanu nebo guaru
kůra z 1 citronu
volitelně 1 lžíce vlákniny (inulinu, bramborové, bambusové, psyllia a podobně)
4 lžíce oleje
400 ml vody
dále 1 lžíce kakaa a 3 lžíce vody

 

Postup

V hlubší míse promícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, xanthan, citronovou kůru a vlákninu. Přidáme olej a vodu a metličkou nebo ručním šlehačem umícháme těsto. Nešleháme příliš dlouho, aby nám nezgumovatělo.

Bábovkovou formu vymažeme olejem a vysypeme moukou (pokud používáte silikonovou formu, není tento krok potřeba). Dvě třetiny těsta rozetřeme do formy. Do zbylého těsta přidáme kakao a vodu a důkladně promícháme. Je-li těsto příliš tuhé, přidáme ještě trochu vody, aby kakaové těsto bylo řidší než to světlé. Kakaové těsto nalijeme do formy a tupým nožem projedeme středem, abychom těstu pomohli protéct dolů a vytvořit mramorování.

Vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 50 minut, až než se těsto přestane po zapíchnutí lepit na špejli. Upečenou bábovku po vyndání z trouby vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

 

Poznámky

Když jsem s bezlepkovým a veganským pečením začínala, byla pro mě bábovka nedostižnou metou. Vždycky jsem se bála, že se srazí a spadne, protože je v ní těsto ve vysoké vrstvě. Po osmi letech alternativního pečení jsem dostala k Vánocům silikonovou bábovkovou formu a výzva byla jasná. Vyzkoušela jsem několik druhů bezlepkových mouk a směsí, některé bábovky opravdu padaly a srážely se, jiné se lepily nebo drobily. Naprosto bezkonkurenční se ukázala být mouka od Doves Farm. Bábovka podle tohoto receptu krásně drží tvar, nesráží se, jde dobře vyklopit a vůbec se nedrobí. Pokud budete bábovku péct, určitě mouku nezaměňujte.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

4 komentáře

  1. Arnošt Raab Reagovat

    Zdravím, není tady špatný údaj o množství vody? Dal jsem vše do mísy a je to skoro jako těsto na palačinky. Je tedy pravda, že jsem doma neměl ani ½ lžičky xanthanu nebo guaru a ani volitelně 1 lžíce vlákniny, takže tyto dvě ingredience chyběly. Je to tím? S dietou a pokusy s pečením teprve začínáme a zatím teda musím říct, že se moc nedaří.

    • Petra Autor článkuReagovat

      Dobrý den,
      údaj je správně, podle tohoto receptu peču často. Použil jste stejnou mouku, jaká je v receptu? Bezlepkové mouky se chovají každá jinak. Navíc xanthan i vláknina trochu vody natáhnou. Takže bych doporučila použít mouku Doves Farm a případně začít s menším objemem vody a postupně přidávat, aby mělo těsto odpovídající hustotu. Držím palce, ať se to na druhý pokus podaří. Petra

      • Arny Reagovat

        Znovu dobrý den, ano, značka je stejna, v prvním pokusu ten druh, co máte v receptu. Při dalším jsem pořídil psylium a použil tu chlebovou verzi mouky, kde už xanthan uvádějí ve složení. Výsledek byl mnohem lepší, už to bylo strukturou ok, ale bohužel chuťově nic moc. Zaprvé mi přijde, jak kdybych měl piliny na jazyku, něco tam hrozně drhne. Zadruhé ta bábvoka prostě nechutná, nejde o to, že je to úplně něco jiného, než z klasické hladké mouky, ale má to takový nedobrý chuťový doběh. Napadlo mě, jestli to není kypřícím práškem…máme tu od labety bezlepkový, psylium je od apotheke.

  2. A.R. Reagovat

    Bohužel, zkoušet to podruhé už asi nebudu, nepřijde mi, že by tato směs byla nějaká extra super mega dobrá. Bábovka z ní slušně řečeno nevoní. A opravdu nechutná. Mnohem lepšího výsledku jsem docílil s hrnkovým receptem, když jsem dal půl hrnku kukuřičné mouky a jeden a půl hrnku rýžové mouky. Recept jinak totožný s klasickým hrnkovým recptem na bábovku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *