Jdi na obsah Jdi na menu
 


Banánovo-skořicový koláč s drobenkou

Surovinybananovo-skoricovy-kolac-s-drobenkou.jpg

300 g bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
100 g pohankové mouky
80 g třtinového cukru
1 prášek do pečiva
½ lžičky xanthanu nebo guaru
3 lžíce oleje
375 ml vody

2 banány

na drobenku:
6 lžic pohankové mouky
4 lžíce třtinového cukru
2 lžíce rostlinného margarínu bez obsahu mléčných složek (Stella, Alsan)
1 kávová lžička skořice

 

Postup

Do hlubší mísy odměříme sypké suroviny a lehce je promícháme. Přidáme tekutiny a elektrickým šlehačem nebo metličkou umícháme ne příliš řídké těsto. Rozetřeme jej na plech vyložený pečicím papírem, poklademe na kolečka nakrájenými banány a posypeme drobenkou, kterou připravíme z pohankové mouky, cukru, margarínu a skořice. Pečeme při 160 °C asi 30 minut, až začnou okraje koláče růžovět. Hotový koláč necháme krátce vychladnout a poté jej vyndáme z plechu, aby se odspodu nezapařil.

 

Poznámky

Zdroj receptu: vlastní tvorba.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

guar / xanthan

(Zdenka, 7. 8. 2014 15:36)

Petro, prosím, zkoušela jsi už nějaké sladké lité těsto dělat bez guaru / xanthanu?

Re: guar / xanthan

(Petra, 7. 8. 2014 18:14)

Zdenko, péct bez guaru nebo xanthanu jsem zkoušela mnohokrát, dá se to, ale těsto je sušší, drobivější a vydrží kratší dobu. Proto raději tu půllžičku přidávám, není to tolik a zdá se mi, že opravdu pomáhá.
Petra

Re: Re: guar / xanthan

(Zdenka, 8. 8. 2014 21:29)

Děkuju. V jednom receptu máš psyllium. To jsem zkoušela do chleba (místo guaru) a fungovalo výborně. Jak se ti prosím zdálo do sladkého pečení?

Re: Re: Re: guar / xanthan

(Petra, 8. 9. 2014 11:21)

Zdeni, promiň za velmi pozdní odpověď, byla jsem měsíc mimo dosah internetu. Psyllium bych se určitě nebála použít, je přírodní a chuťově neutrální, takže proč ne. Také zvlhčuje jablečná přesnídávka, banán, a do perníku třeba i jablečná vláknina.
Petra