Jdi na obsah Jdi na menu
 


Buchta v hrnečku pro jednoho z mikrovlnky

Surovinybuchta-pro-jednoho-z-mt-1.jpg

4 lžíce bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
1 lžíce vanilkové hrašky (nemusí být, místo ní lze přidat ještě jednu lžíci mouky)
2 lžíce cukru
1/2 lžičky prášku do pečiva
na špičku lžičky xanthanu
1 lžíce oleje (nemusí být plná)
vody tolik, aby vzniklo dost řídké těsto (dala jsem asi 8 lžic)
cokoli na ochucení - vanilka, citron, kakao, karob, káva, kokos, sušené ovoce...

 

Postup

Připravíme si větší hrnek, o objemu alespoň 300 ml, ale lépe 400-500 ml. Nasypeme do něho všechny sypké suroviny a lžící je promícháme. Přilijeme olej a vodu a lžící umícháme řídké těsto bez hrudek. Očistíme okraje hrnku a vložíme ho do mikrovlnné trouby. Vlníme na 700-800 W 3 minuty. Poté troubu ještě 1 minutu neotevíráme. Následně vyndáme hrneček s buchtou, necháme ještě 2 minuty chladnout a opatrně vyklopíme. Těsto se samo oddělilo od stěn. Pokud to nepůjde, stačí lehce objet okraje kulatým nožem. Buchtu necháme zcela vychladnout, nakrájíme nožem na plátky a libovolně ozdobíme.

 

Poznámky

Kdysi jsem se pokoušela o vaření bezlepkových knedlíků v mikrovlnné troubě. Knedlíky vypadaly krásně, ale mohla bych jimi dláždit cesty a rozbíjet okna. Proto jsem u této buchtičky zkrátila dobu vlnění téměř o třetinu a těsto zadělala mnohem řidší. A hurá, buchtička zůstala krásně měkká i po několika hodinách.

buchta-pro-jednoho-z-mt-2.jpg

Zamíchané těsto, shora prosypané a mramorované špetkou instatní kávy.

  

buchta-pro-jednoho-z-mt-3.jpg

Po vyndání z MT. 

 

buchta-pro-jednoho-z-mt-4.jpg

Po vyklopení z hrnečku.

 

A na závěr obrázek toho, jak to vypadá, když má člověk velký hlad, přidá trochu od každé suroviny a jen hrneček "zapomene" zvětšit: 

buchta-pro-jednoho-z-mt---hrnecku-var.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Moc děkuju!

(Lea, 9. 5. 2014 8:01)

Tento recept je výborný, nepoznala bych, že není z klasické trouby pečený několik desítek minut.Já zkoušela s variací, kdy jsem přidala perníkové koření.

Re: Moc děkuju!

(Petra, 9. 5. 2014 9:08)

Leo, moc díky za vyzkoušení. Upřímně jsem na tento recept moc pyšná, buchtička sice není třeba tak vypečená jako z trouby, ale je to super rychlovka a moc ráda se k ní vracím. Dávám do ní všechno možné, kokos, nastrouhanou čokoládu, kávu, citronovou kůru, prostě co mi zrovna přijde pod ruku.
Petra