Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kynutý koláč s banánem a domácí nutelou

Surovinykolac-s-bananem-a-nutelou.jpg

Na kvásek:
2 lžičky sušeného droždí
1 lžíce cukru
200 ml rostlinného mléka

Dále:
550 g bezlepkové univerzální mouky (použila jsem Doves Farm)
150 g cukru
½ lžičky xanthanu nebo guaru
špetka soli
strouhaná citronová kůra
4 lžíce oleje
200-300 ml vody

3 zralé banány
sklenička domácí nutely (švestkové, jablečné), případně jiné čokoládové pomazánky bez obsahu mléčných složek

 

Postup

Ve vlažném rostlinném mléce rozmícháme cukr a droždí a necháme vzejít kvásek. Mezitím si odvážíme mouku a promícháme ji s xanthanem, špetkou soli a citronovou kůrou. Přilijeme kvásek, přidáme olej a po částech přiléváme vodu tak, aby se nám podařilo vypracovat tužší nelepivé těsto. Rozdělíme ho na dvě poloviny a jednu vyválíme (nebo rukama roztlačíme) na pečicím papíru do tenčí placky. Povrch potřeme nutelou a poklademe kolečky banánu. Přikryjeme druhou polovinou vyváleného těsta. Protože se bezlepkové těsto hůř válí, můžeme ho vyválet mezi dvěma pláty pečicího papíru, případně ho vyválíme po menších částech a povrch pokryjeme postupně, jako při technice patchwork.
Takto připravený koláč necháme v teple asi půl hodiny kynout. Vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 20 minut, až začnou okraje růžovět. Po upečení necháme jen krátce zchladnout na plechu a poté vyndáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil. Před podáváním pocukrujeme.

 

Poznámky

Recept na domácí jablečnou nutelu zde a na švestkovou zde.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

otazka

(Slavka, 10. 4. 2014 17:41)

Prosim Vas a ktoru muku doves farm, tu samokypriacu, alebo univerzalnu chlebovu?

Re: otazka

(Petra, 11. 4. 2014 6:46)

Dobrý den Slávko,
použila jsem tu samokypřicí. Používám ji na všechno sladké pečení, přijde mi nejlepší. Ten prášek do pečiva, který v ní je předmíchaný, pomáhá v každém druhu těsta, i v kynutém.
Petra