Jdi na obsah Jdi na menu
 


Makovec s celým mákem

Surovinymakovec-s-celym-makem.jpg

400 g univerzální bezlepkové mouky
1 prášek do pečiva
1 lžička jedlé sody
110 g cukru
4 lžíce máku (nemletého)
½ lžičky guaru
kůra z jednoho citronu
350-400 ml vody
1 lžíce octa
šťáva z půlky citronu
4 lžíce oleje

 

Postup

Všechny sypké suroviny promícháme, přilijeme vodu, ocet, olej a citronovou šťávu a metličkou nebo ručním šlehačem krátce prošleháme. Výsledné těsto nesmí být tuhé, ale ani příliš řídké. Rozetřeme ho na plech vyložený papírem na pečení a pečeme při 160 °C asi 25 minut. Upečený makovec necháme krátce vychladnout na plechu a poté přendáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil. Po vychladnutí ho můžeme polít čokoládovou nebo citronovou polevou.

Příprava citronové polevy: moučkový cukr rozetřeme v malé mističce tak, aby v něm nebyly hrudky. Poté přidáváme po kapkách citronovou šťávu a stále mícháme, až vznikne hustá a lesklá poleva. Rozetřeme ji na makovec a necháme zaschnout.

 

Poznámky

Tentokrát jsem použila doma namíchanou směs mouk: 100 g mouky z hnědé rýže, 100 g hladké rýžové, 100 g jáhlové a 100 g tapiokového škrobu. Přidala jsem celý prášek do pečiva, půl lžičky guaru (působí jako pojivo) a lžičku jedlé sody. Namísto domácí směsi je možné použít například Doves Farm samokypřicí nebo bílou mouku, Schär Mix C nebo Bake-a-cake od Adveni.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář