Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mrkvový makovec

Surovinymrkvovy-makovec.jpg

400 g bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřicí)
100 g mletého máku
130 g cukru
1 prášek do pečiva
½ lžičky xanthanu nebo guaru
1 lžička skořice
2 velké mrkve (300-400 g)
450 ml vody
4 lžíce oleje

 

Postup

Odvážíme mouku, mák, cukr, přidáme prášek do pečiva, skořici a xanthan a vše důkladně promícháme. Vmícháme najemno nastrouhanou mrkev, olej a vodu. Je-li těsto příliš tuhé, zředíme ho ještě trochou vody. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 160 °C, dokud se nelepí na špejli (25-30 minut). Makovec necháme krátce vychladnout na plechu a poté přendáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil a nesrazil.
Studený moučník můžeme ještě polít citronovou polevou (moučkový cukr + citronová šťáva) nebo jen pocukrovat a ozdobit čerstvým ovocem.

 

Poznámky

Inspirovala jsem se na www.toprecepty.cz receptem na Mrkvový makovec od uživatelky Kiara a upravila ho pro potřeby naší diety.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Inspirace

(Polly, 5. 11. 2014 18:52)

Dekuji za inspiraci, az zjistim, cim nahradit jeste cukr a kyprici prasek, bude to idelani recept i pro meho chlapa :)

Re: Inspirace

(Petra, 6. 11. 2014 6:59)

Dobrý den,
cukr jde bez problémů nahradit umělými sladidly, občas tak pro diabetiky peču. Nejvíce se mi osvědčila Clara, je to sypké sladidlo, balení 100 g, kupujeme ho v tescu. Nevím, z jakého důvodu manžel nemůže prášek do pečiva, já používám bezlepkový Dr. Oetker. Dal by se nahradit přírodním vinným kamenem nebo jedlou sodou.
Petra