Jdi na obsah Jdi na menu
 


Narozeninový dort

Surovinynarozeninovy-dort-pro-martu-1.jpg

Dortový korpus:
900 g univerzální bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
210 g cukru
2 balení prášku do pečiva
1 lžička xanthanu
strouhaná kůra z 1 citronu
300 g jablečného pyré (1.5 dětské jablečné přesnídávky)
8 lžic oleje
700 ml vody

Promazání:narozeninovy-dort-pro-martu-2.jpg
pikantní džem (nejlépe domácí rybízový)

Krém:
2 balíčky kokosového pudinku (Dr. Oetker, může být i vanilkový)
500 ml rostlinného mléka
3 lžíce cukru
85 g rostlinného margarínu (Stella)
½ ztužovače šlehačky (Dr. Oetker)

Poleva:
200 g hořké čokolády bez obsahu mléka (nejlepší je na vaření z Lidlu)
30 g ztuženého tuku (Omega)narozeninovy-dort-pro-martu-3.jpg
30 g rostlinného tuku (Stella)

Ozdobení:
1 balení rostlinné šlehačky (Soyatoo, použila jsem kokosovou, ale může být i rýžová nebo sojová)
1 a ½ ztužovače šlehačky (Dr. Oetker)
1 balení rumových pralinek (Orion)
čokoládové hoblinky z bezmléčné čokolády

 

Postup

Ze všech surovin na korpus vypracujeme ručním šlehačem středně husté těsto. Na dno dortové formy (rozevírací, průměr 26 cm) vystřihneme kolečko pečicího papíru a na něj rozetřeme 1/3 připraveného těsta. Vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a upečeme (asi 15 min). Po upečení necháme kratičce vychladnout ve formě, uvolníme okraje, otevřeme a upečený korpus i s papírem přeneseme na mřížku. Stejným způsobem upečeme i zbývající dva korpusy. Korpusy necháme zcela vychladnout a poté ze spodní strany opatrně sundáme pečicí papír.
Na krém si uvaříme hustý pudink ze dvou balení pudinku, 500 ml mléka a 3 lžic cukru. Ještě do teplého vmícháme Stellu a za občasného zamíchání necháme vychladnout. Poté přisypeme ½ balení ztužovače šlehačky a ručním šlehačem vyšleháme do hladkého hustého krému.
První upečený korpus potřeme pikantním džemem (tím nešetříme, zvláční celý dort) a na ni opatrně naneseme třetinu pudinkového krému. Přiklopíme druhým korpusem a i ten potřeme džemem a krémem. Přiklopíme třetím korpusem, který otočíme tak, aby rovná strana ode dna směřovala nahoru. Zbývající pudinkový krém použijeme na zarovnání okrajů a vyplnění „děr“ na bocích.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření se ztuženým a rostlinným tukem. Polevu pomocí plastové stěrky rozetřeme kolem celého dortu, jak shora, tak na bocích.
Rostlinnou šlehačku promícháme se ztužovačem a ručním šlehačem šleháme alespoň 2 minuty, než vznikne nadýchaný hustý krém. Pomocí zdobicího sáčku jím ozdobíme celý dort, shora i z boků. Na závěr dort dozdobíme pralinkami a čokoládovými hoblinkami. Necháme vychladit a můžeme ho předat oslavenci.

 

Poznámky

Toto byl můj první pokus o dort vůbec, a to rovnou bez lepku, mléka a vajec. O to víc jsem pyšná na to, že se povedl.

Korpusy jsem pekla ve dvou formách, abych nemusela čekat, než z jedné vyndám upečený korpus, zchladne a umyji ji.
Těsta bylo hodně, příště bych dort připravovala nejspíš jen ze 750 g mouky.
Pudinkového krému naopak bylo málo, ten bych připravila alespoň ze 3 sáčků pudinku a 750 ml mléka.
Rostlinná šlehačka Soyatoo byla velmi hustá, vlastně vypadala už v krabičce jako hotový krém. Teprve po vyšlehání získala nadýchanou konzistenci. http://www.soyatoo.cz/, www.bioobchod.cz/slehacka-kokosova-ke-slehani-300ml-soyatoo/d-79367/

 

A menší fotopostup na závěr:

narozeninovy-dort-pro-martu-5.jpg

 

narozeninovy-dort-pro-martu-6.jpg

 

narozeninovy-dort-pro-martu-7.jpg

 

narozeninovy-dort-pro-martu-4.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Omega místo Stelly??

(Lucie, 8. 3. 2018 17:38)

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zdali je možné nahradit Stellu Omegou?? Jaký je mezi nimy rozdíl?
Když potřebuji dort na sobotu, kdy je nejdříve možné začít dort připravovat? Aby byl nejlépe uleželý :-) Děkuji za radu

Re: Omega místo Stelly??

(Petra, 11. 3. 2018 9:27)

Dobrý den,
Omega je ztužený tuk, Stella ne, ta je měkčí, spíš podobná Heře. Krém i poleva by pak byly tužší.
Bezlepkové pečivo, navíc pokud je veganské, je nejlepší čerstvé. Já jsem dort pekla brzy ráno v den, kdy se předával, doporučovala bych maximálně den předem.
Ať se Vám podaří!
Petra

roztlinne mleko...

(Lucie Štěpánková, 21. 2. 2015 16:49)

Dobry den..muzu použit kokosove mleko treba?budu ho dělat poprve tak bych chtela vědět jestli ho udelat hustší nebo ne...a kolik tak je potreba třeba kokosu když budu chtit s toho litr mleka?moc děkuji za radu....chci udělat dortik k narozeninam dcerce :-)

Re: roztlinne mleko...

(Petra, 22. 2. 2015 21:21)

Co se týká pudinku, ne všechny jsou bezlepkové, ty levnější jsou obvykle vyrobené z pšeničného škrobu. Já kupuji pudinky Dr Oetker. Případně se dají koupit čiště bezlepkové pudinky Amylon nebo Free From (v bývalém Sparu, dnes v některých Albertech). O pudincích píšu tady: http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/clanky/vhodne-potraviny-a-suroviny/bezne-potraviny-neobsahujici-lepek--mleko-a-vejce/pudinky.html.

Co se týká rostlinného mléka, můžete použít jakékoli "krabicové", např. sojové, rýžové, mandlové nebo kokosové. Pokud byste použila kokosové v plechovce, je hustší, asi bude potřeba naředit ho trochu vodou, ale konkrétní množství budete muset vyzkoušet.

Petra

puding?

(Lucie Štěpánková, 21. 2. 2015 16:36)

ahoj..da se koupit buding bez mleka,lepku a vajec???ted nevim přesně složení pudingu ale to by tam snad byt nemělo nebo se pletu?kupuješ normální nebo specialní?

senzace

(Katka, 8. 11. 2014 22:21)

Jsem moc ráda, že jsem mohla upéct Váš dort svojí dceři k narozeninám. Měl moc velký úspěch u všech. Děkuju :-)

Re: senzace

(Petra, 9. 11. 2014 17:01)

Katko, moc díky za vyzkoušení a za zprávu, jsem ráda, že se Vám povedl a měl úspěch!
Petra

poděkování

(Martina, 11. 3. 2014 12:33)

Jako příjemce a taky hlavní strávník potvrzuji, že dort je naprosto LUXUSNÍ. Děkuji, sestřičko! :-)