Jdi na obsah Jdi na menu
 


Narozeninový dort

Surovinynarozeninovy-dort-pro-martu-1.jpg

Dortový korpus:
900 g univerzální bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
210 g cukru
2 balení prášku do pečiva
1 lžička xanthanu
strouhaná kůra z 1 citronu
300 g jablečného pyré (1.5 dětské jablečné přesnídávky)
8 lžic oleje
700 ml vody

Promazání:narozeninovy-dort-pro-martu-2.jpg
pikantní džem (nejlépe domácí rybízový)

Krém:
2 balíčky kokosového pudinku (Dr. Oetker, může být i vanilkový)
500 ml rostlinného mléka
3 lžíce cukru
85 g rostlinného margarínu (Stella)
½ ztužovače šlehačky (Dr. Oetker)

Poleva:
200 g hořké čokolády bez obsahu mléka (nejlepší je na vaření z Lidlu)
30 g ztuženého tuku (Omega)narozeninovy-dort-pro-martu-3.jpg
30 g rostlinného tuku (Stella)

Ozdobení:
1 balení rostlinné šlehačky (Soyatoo, použila jsem kokosovou, ale může být i rýžová nebo sojová)
1 a ½ ztužovače šlehačky (Dr. Oetker)
1 balení rumových pralinek (Orion)
čokoládové hoblinky z bezmléčné čokolády

 

Postup

Ze všech surovin na korpus vypracujeme ručním šlehačem středně husté těsto. Na dno dortové formy (rozevírací, průměr 26 cm) vystřihneme kolečko pečicího papíru a na něj rozetřeme 1/3 připraveného těsta. Vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a upečeme (asi 15 min). Po upečení necháme kratičce vychladnout ve formě, uvolníme okraje, otevřeme a upečený korpus i s papírem přeneseme na mřížku. Stejným způsobem upečeme i zbývající dva korpusy. Korpusy necháme zcela vychladnout a poté ze spodní strany opatrně sundáme pečicí papír.
Na krém si uvaříme hustý pudink ze dvou balení pudinku, 500 ml mléka a 3 lžic cukru. Ještě do teplého vmícháme Stellu a za občasného zamíchání necháme vychladnout. Poté přisypeme ½ balení ztužovače šlehačky a ručním šlehačem vyšleháme do hladkého hustého krému.
První upečený korpus potřeme pikantním džemem (tím nešetříme, zvláční celý dort) a na ni opatrně naneseme třetinu pudinkového krému. Přiklopíme druhým korpusem a i ten potřeme džemem a krémem. Přiklopíme třetím korpusem, který otočíme tak, aby rovná strana ode dna směřovala nahoru. Zbývající pudinkový krém použijeme na zarovnání okrajů a vyplnění „děr“ na bocích.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření se ztuženým a rostlinným tukem. Polevu pomocí plastové stěrky rozetřeme kolem celého dortu, jak shora, tak na bocích.
Rostlinnou šlehačku promícháme se ztužovačem a ručním šlehačem šleháme alespoň 2 minuty, než vznikne nadýchaný hustý krém. Pomocí zdobicího sáčku jím ozdobíme celý dort, shora i z boků. Na závěr dort dozdobíme pralinkami a čokoládovými hoblinkami. Necháme vychladit a můžeme ho předat oslavenci.

 

Poznámky

Toto byl můj první pokus o dort vůbec, a to rovnou bez lepku, mléka a vajec. O to víc jsem pyšná na to, že se povedl.

Korpusy jsem pekla ve dvou formách, abych nemusela čekat, než z jedné vyndám upečený korpus, zchladne a umyji ji.
Těsta bylo hodně, příště bych dort připravovala nejspíš jen ze 750 g mouky.
Pudinkového krému naopak bylo málo, ten bych připravila alespoň ze 3 sáčků pudinku a 750 ml mléka.
Rostlinná šlehačka Soyatoo byla velmi hustá, vlastně vypadala už v krabičce jako hotový krém. Teprve po vyšlehání získala nadýchanou konzistenci. http://www.soyatoo.cz/, www.bioobchod.cz/slehacka-kokosova-ke-slehani-300ml-soyatoo/d-79367/

 

A menší fotopostup na závěr:

narozeninovy-dort-pro-martu-5.jpg

 

narozeninovy-dort-pro-martu-6.jpg

 

narozeninovy-dort-pro-martu-7.jpg

 

narozeninovy-dort-pro-martu-4.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

roztlinne mleko...

(Lucie Štěpánková, 21. 2. 2015 16:49)

Dobry den..muzu použit kokosove mleko treba?budu ho dělat poprve tak bych chtela vědět jestli ho udelat hustší nebo ne...a kolik tak je potreba třeba kokosu když budu chtit s toho litr mleka?moc děkuji za radu....chci udělat dortik k narozeninam dcerce :-)

Re: roztlinne mleko...

(Petra, 22. 2. 2015 21:21)

Co se týká pudinku, ne všechny jsou bezlepkové, ty levnější jsou obvykle vyrobené z pšeničného škrobu. Já kupuji pudinky Dr Oetker. Případně se dají koupit čiště bezlepkové pudinky Amylon nebo Free From (v bývalém Sparu, dnes v některých Albertech). O pudincích píšu tady: http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/clanky/vhodne-potraviny-a-suroviny/bezne-potraviny-neobsahujici-lepek--mleko-a-vejce/pudinky.html.

Co se týká rostlinného mléka, můžete použít jakékoli "krabicové", např. sojové, rýžové, mandlové nebo kokosové. Pokud byste použila kokosové v plechovce, je hustší, asi bude potřeba naředit ho trochu vodou, ale konkrétní množství budete muset vyzkoušet.

Petra

puding?

(Lucie Štěpánková, 21. 2. 2015 16:36)

ahoj..da se koupit buding bez mleka,lepku a vajec???ted nevim přesně složení pudingu ale to by tam snad byt nemělo nebo se pletu?kupuješ normální nebo specialní?

senzace

(Katka, 8. 11. 2014 22:21)

Jsem moc ráda, že jsem mohla upéct Váš dort svojí dceři k narozeninám. Měl moc velký úspěch u všech. Děkuju :-)

Re: senzace

(Petra, 9. 11. 2014 17:01)

Katko, moc díky za vyzkoušení a za zprávu, jsem ráda, že se Vám povedl a měl úspěch!
Petra

poděkování

(Martina, 11. 3. 2014 12:33)

Jako příjemce a taky hlavní strávník potvrzuji, že dort je naprosto LUXUSNÍ. Děkuji, sestřičko! :-)