Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ovocný koláč s drobenkou

Surovinyovocny-kolac-s-drobenkou.jpg

400 g bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
100 g cukru
1 prášek do pečiva
½ lžičky xanthanu nebo guaru
šťáva a kůra z ½ citronu
3 lžíce oleje
375 ml vody

ovoce (jahody, rybíz, meruňky, švestky, banán...)

na drobenku:
6 lžic pohankové mouky
4 lžíce třtinového cukru
2 lžíce rostlinného margarínu bez obsahu mléčných složek (Stella, Alsan)

 

Postup

Do hlubší mísy odměříme sypké suroviny a lehce je promícháme. Přidáme tekutiny a elektrickým šlehačem nebo metličkou umícháme ne příliš řídké těsto. Rozetřeme jej na plech vyložený pečicím papírem, poklademe drobně pokrájeným ovocem a posypeme drobenkou, kterou připravíme z pohankové mouky, cukru a margarínu. Pečeme při 160 °C asi 30 minut, až začnou okraje koláče růžovět. Hotový koláč necháme krátce vychladnout a poté jej vyndáme z plechu, aby se odspodu nezapařil.
Do drobenky můžeme přidat 1 lžíci jemně sekaných mandlí.

 

Poznámky

Po třech letech na dietě jsem konečně sesbírala odvahu na koláč, který nebude jen samotné suché těsto. Bála jsem se, aby se pod těžkým ovocem nesrazil, ale jak je vidět z obrázku, dopadlo to dobře. Takže odteď pečení s ovocem zdar!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Mňamka

(Monika St, 6. 9. 2014 15:46)

Tak jsem vyzkoušela a je mooooc dobrý. Pekla jsem s trnkama a skořicí na 170C asi 35 minut a špica. Moc a moc děkuji za prima recept.

Re: Mňamka

(Petra, 8. 9. 2014 7:36)

To jsem ráda, že se podařil a chutnal! Doba pečení samozřejmě záleží na troubě i na šťavnatosti použitého ovoce, uvádím ji vždy jen orientačně.
Petra

:-)

(Slavka, 10. 4. 2014 17:43)

Tento vyzera uzasne. :-)