Jdi na obsah Jdi na menu
 


Perník

Surovinypernik.jpg

400 g bezlepkové mouky (namíchala jsem 200 g Procelia univerzální a 200 g Jizerka)
1 prášek do pečiva
1/4 lžičky xanthanu
120 g cukru
2 lžičky kakaa
1 lžička skořice
3/4 lžičky perníkového koření
3 lžíce oleje
1 lžíce citronové šťávy
400 ml vody

 

Postup

Všechny sypké suroviny odměříme do mísy a důkladně je promícháme. Poté přidáme tekuté suroviny a vymícháme středně řídké těsto. Pracujeme rychle, aby těsto „nezgumovatělo“. Nalijeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 160 °C asi
20 min (zkoušíme špejlí). Po upečení vyndáme z trouby a necháme zcela vychladnout, do té doby s plechem manipulujeme co nejméně, aby se perník nesrazil.

 

Poznámky

Zdroj receptu: vlastní tvorba.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dotaz na druh Jizerky

(Marcela Smrčková, 7. 7. 2018 22:04)

Dobrý den,
máte velmi dobře udělané stránky a děkuji, že se dělíte o zkušenosti.
Mám jen dotaz, jestli používáte Jizerku zlatou nebo zelenou.
Děkuji za odpověď.
Smrčková

Re: Dotaz na druh Jizerky

(Petra, 17. 7. 2018 14:30)

Dobrý den,
s Jizerkou jsem pekla hlavně zezačátku, když nebylo na trhu nic moc jiného. Pekla jsem ze zlaté, zelená ještě neexistovala. Nyní se zlaté vyhýbám, protože obsahuje deproteinovaný pšeničný škrob, který m nedělá dobře. Ze zelené se mi bez vajec a mléka moc nedařilo péct, takže Jizerku už nepoužívám vůbec.
Petra

Xanthan

(Monika, 14. 6. 2018 20:56)

Chcela by som sa opytat,ked pouzijem spaldovu muku je potrebny xanthan? Vdaka

Re: Xanthan

(Petra, 19. 6. 2018 6:28)

Dobrý den,
xanthan obecně není nezbytně nutný. Pomáhá nahradit lepek a udržet bezlepkové pečivo pohromadě a vláčnější. Špaldová mouka lepek obsahuje, takže tam xanthan není nutné přidávat.
Petra

Prášek do pečiva

(janeeS, 22. 3. 2013 17:26)

Dobrý den, před pár dny jsem se dozvěděla že jsem celiatik a mám celkem problém hledat náhradu za potraviny. Je možné nahradit prášek do pečiva (mám jen s pšeničnou moukou) vinným kamenem? Pokud ano je tam jiný poměr? Děkuji za odpověď Jana

Re: Prášek do pečiva

(Petra, 22. 3. 2013 19:36)

Dobrý den,
já používám prášek do pečiva od Dr Oetkera, který je na bázi škrobu. Sice je na něm napsaná "zaklínací" formulka, že může obsahovat stopy lepku, ale toto neřeším. Bezlepkový prášek do pečiva (zn. Alnatura) lze také koupit v DM drogerii.
S vinným kamenem nemám zkušenost, údajně se ho dává 20 g na 500 g mouky (klasické pšeničné), tak bych asi zkusila zaexperimentovat nejdříve s tímto poměrem, a v případě, že by perník pěkně nenaskočil, bych zkusila trochu přidat.
Držím palce, ať dobře zvládnete začátky s dietou.
Petra