Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vlašskoořechový koláč s hruškami

Surovinyvlasskoorechovy-kolac-s-hruskami.jpg

375 g univerzální bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
75 g mouky z vlašských ořechů (Adveni Medical)
½ lžičky xanthanu
1 prášek do pečiva
100 g třtinového cukru
3 lžíce oleje
420 ml vody

2-3 zralé hrušky, oloupané a nakrájené na kostičky
hrst sekaných vlašských ořechů

Na drobenku
6 lžic bezlepkové mouky (např. Doves Farm bílá bez lepku, Marks and Spencer nebo čistá pohanková)
4 lžíce třtinového cukru
2 lžíce rostlinného tuku bez obsahu mléčných složek (Stella, Alsan)

 

Postup

Obě mouky promícháme s xanthanem, práškem do pečiva a cukrem. Přidáme olej a vodu a elektrickým šlehačem nebo metličkou umícháme ne příliš řídké těsto. Rozetřeme jej na plech vyložený pečicím papírem, poklademe nakrájenými hruškami a posypeme sekanými vlašskými ořechy. Nakonec koláč zasypeme drobenkou, kterou připravíme z mouky, cukru, a tuku. Pečeme při 160 °C asi 25-30 minut, až začnou okraje koláče růžovět. Hotový koláč necháme krátce vychladnout a poté jej vyndáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil.

 

Poznámky

Doporučuji použít opravdu zralé hrušky a nenahrazovat třtinový cukr bílým - třtinový má jemně karamelovou chuť a skvěle se s hruškami doplňuje.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář