Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jidáše

Surovinyjidase-1.jpg

400 g univerzální bezlepkové mouky (např. Schär Mix C)
1 lžička xanthanu nebo guaru
75 g cukru
60 g oleje
250-280 ml vlažného rostlinného mléka
2 lžíce rumu
1 lžíce citronové šťávy
citronová kůra
1.5 lžičky sušeného droždí
 
tekutý med na potření

 

Postup

Do vlažného rostlinného mléka přidáme lžíci cukru a sušené droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Přilijeme jej do mísy, ve které jsme smíchali mouku, xanthan či guar, cukr a citronovou kůru. Přidáme olej, citronovou šťávu a rum a zaděláme pevnější těsto. To důkladně propracujeme, vyklopíme na vál a rozdělíme na kousky, které vyválíme na válečky silné asi jako prst. Ty poté stáčíme do spirálek, esíček či uzlíků. Hotové tvary přenášíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme asi 40 minut nakynout. Upečeme v troubě vyhřáté na 160 °C dorůžova. Po upečení jidáše ještě horké potřeme rozehřátým řídkým medem.

 

Poznámky

Pozor, jidáše (podobně jako ostatní bezlepkové pečivo bez vajec) poměrně rychle tvrdnou, jsou nejlepší čerstvé, případně lehce rozpečené v troubě či mikrovlnce.

Díky medu jsou jidáše krásně lesklé, ale zase se lepí. Není vhodné je potírat, pokud je budete dávat na sebe nebo jakkoli balit.

 

jidase-2.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zajic

(Michaela, 4. 4. 2015 14:49)

Pozor na instantní nápoj Zajíc, obsahuje kasein, což je složka kravského mléka.

Re: Zajic

(Petra, 8. 4. 2015 21:33)

Dobrý den,

problematiku Zajíce jsem na blogu už řešila zde http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/clanky/vhodne-potraviny-a-suroviny/nahrazky-mlecnych-vyrobku/susene-mleko.html. Je na každém, jestli mu bude věřit nebo nebude. Samozřejmě ho lze nahradit jiným sušeným výrobkem nebo klasickým rostlinným mlékem.

Petra