Jdi na obsah Jdi na menu
 


Florentýnky

Surovinyflorentynky_nove.jpg

130 g bezlepkové mouky Schär C
50 g bezlepkové mouky Jizerka
20 g solamylu
2 sáčky vanilkového pudinku
1/4 kávové lžičky xanthanové gumy
80 g moučkového cukru
160 g Stelly (nebo jiného margarínu bez obsahu mléka)
1 kávová lžička citronové kůry

meruňková marmeláda

Oříšková nádivka:florentynky.jpg
1 lžíce cukru krupice
1 lžíce vody
1 lžíce Stelly (nebo jiného margarínu bez obsahu mléka)
asi 8 lžic nasekaných vlašských nebo lískových ořechů

 

Postup

Ze všech surovin vypracujeme hladké nelepivé těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme hodinu odpočinout v chladu. Poté vyválíme plát silný asi 4 mm a vykrájíme kolečka. Ta přeneseme na plech vystlaný pečícím papírem a potřeme meruňkovou marmeládou. V hrnci necháme rozpustit máslo s cukrem. Přidáme lžíci vody a krátce povaříme. Poté přidáme nasekané oříšky a dobře promícháme. Doprostřed každého kolečka dáme lžičku ořechové směsi. Pečeme při 160 °C asi 10 min.

 

Poznámky

Zdroj receptu: Recept vznikl jako úprava lepkových "oříškových trojhránků", které bývaly u nás v rodině nejoblíbenějším cukrovím a zmizely vždycky jako první. To se vyválelo linecké těsto na celý plech, potřelo marmeládou a oříškovou směsí a po upečení nakrájelo na trojúhelníčky. Bezlepkové těsto je mnohem křehčí než klasické, bála jsem se toho krájení, proto jsem ho obešla nakrájením předem. Na kolečkách je sice méně náplně ve srovnání s trojhránky, ale i tak jsou výborná.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář