Jdi na obsah Jdi na menu
 


Norimberské perníčky

Surovinynorimberske-pernicky.jpg

150 g marcipánu (pravého, tj jen mandle a cukr, žádné sušené mléko a podobně)
80 g moučkového cukru
70 g bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička perníkového koření
½ lžičky xanthanu nebo guaru
špetka soli
3 lžíce jemně nasekaných mandlí
3 lžíce meruňkové marmelády
1 lžíce drobně nasekaného oranžátu
1 lžíce drobně nasekaného citronátu
1 lžíce drobně nasekaného kandovaného zázvoru
1 lžíce nasekaných kandovaných třešní
50 ml vody

citronová poleva (moučkový cukr, citronová šťáva)
půlky mandlí

 

Postup

Ze všech surovin vypracujeme tužší nelepivé těsto. Je-li třeba, přidáme trochu vody. Z těsta odebíráme malé kuličky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a dlaní je zploštíme do silnější placičky. Pečeme při 160 °C asi 12 minut. Hotové perníčky necháme vychladnout na plechu. Zcela vychladlé je zdobíme citronovou polevou a půlkami mandlí.

 

Poznámky

Na vánočních trzích v Norimberku jsme objevily bezlepkové veganské perníčky. Chuťově byly naprosto luxusní, tak jsme se hned po návratu pokusily upéct naši počeštěnou variantu. Myslím, že se nám docela povedly, soudě minimálně podle toho, že za půl dne jich většina zmizela.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

měknutí

(Alžběta Václavíková, 6. 11. 2015 23:06)

Dobrý den,

děkuji za recept.

Jak dlouho trvá než změknou, repsekitve potřebují čas na změknutí?

Děkuji

Re: měknutí

(Petra, 7. 11. 2015 18:37)

Dobrý den,
norimberské perníčky jsou měkké hned. Nejsou to klasické perníčky, jaké známe od nás, ale ty typické pro německo - kulaté, trošku vyšší, se sušeným ovocem.
Petra