Perníčky I – verze 2012

Surovinypernicky_houbicky.jpg

100 g bezlepkové mouky (použila jsem Schär Mix C)
25 g solamylu
30 g bezmléčného tuku (Stella)
1 vrchovatá lžíce medu
30 g moučkového cukru
½ lžičky jedlé sody
½ lžičky perníkového koření
1 lžička kakaa
1.5 lžíce vody
 
Na polevu:
100 g moučkového cukru
kapka oleje
citronová šťáva dle potřeby

 

Postup

Med, tuk, cukr a vodu zahřejeme na mírném plameni, až se vytvoří jemná kašička. Tu přidáme ke směsi mouky, solamylu, sody, koření a kakaa a vypracujeme hladké těsto. Těsto je zpočátku hodně drobivé, protože obsahuje málo tuku. Je důležité vytrvat a dobře ho propracovat. Zadělané těsto necháme alespoň hodinu odpočinout v chladu. Poté z něho vyválíme plát silný asi 4 mm a vykrajujeme libovolné tvary. Přeneseme na plech vystlaný pečicím papírem a pečeme při 160 °C 8-10 min. Necháme zchladnout na plechu, teprve poté s cukrovím manipulujeme.
Vychladlé zdobíme bílou cukrovou polevou. Tu připravíme důkladným utřením přesátého moučkového cukru s olejem a citronovou šťávou.

 

 

Poznámky

Zdroj receptu: vlastní tvorba.

První pokus o perníčky (podle jiného receptu) dopadl katastrofálně. Těsto nešlo vůbec zadělat, tak jsem mu v dobré vůli pomoci přidala dost tuku a trochu vody. Pak už vzniklo krásné hladké těstíčko, vykrájely jsme kometky, daly do trouby a – z trouby vylezly výstavní rozteklé placičky.

pernicky-roztekle.jpg

Poté, co jsme se důkladně nasmály našemu úspěchu, pustily jsme se do dalšího pokusu. Tentokrát jsem vyšla z lepkového receptu na Medová kolečka, zaměnila běžnou mouku i máslo za bezlepkové a bezmléčné suroviny, zcela vynechala vejce a naopak přidala kakao a perníkové koření. Těsto se zpočátku také trochu drolilo, ale nakonec se nechalo přesvědčit a zadělalo se docela pěkně. A co je hlavní – z trouby tentokrát opravdu vylezly požadované tvary 🙂

pernicky_kyticky.jpg

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *