Jdi na obsah Jdi na menu
 


Perníčky I - verze 2012

Surovinypernicky_houbicky.jpg

100 g bezlepkové mouky (použila jsem Schär Mix C)
25 g solamylu
30 g bezmléčného tuku (Stella)
1 vrchovatá lžíce medu
30 g moučkového cukru
½ lžičky jedlé sody
½ lžičky perníkového koření
1 lžička kakaa
1.5 lžíce vody
 
Na polevu:
100 g moučkového cukru
kapka oleje
citronová šťáva dle potřeby

 

Postup

Med, tuk, cukr a vodu zahřejeme na mírném plameni, až se vytvoří jemná kašička. Tu přidáme ke směsi mouky, solamylu, sody, koření a kakaa a vypracujeme hladké těsto. Těsto je zpočátku hodně drobivé, protože obsahuje málo tuku. Je důležité vytrvat a dobře ho propracovat. Zadělané těsto necháme alespoň hodinu odpočinout v chladu. Poté z něho vyválíme plát silný asi 4 mm a vykrajujeme libovolné tvary. Přeneseme na plech vystlaný pečicím papírem a pečeme při 160 °C 8-10 min. Necháme zchladnout na plechu, teprve poté s cukrovím manipulujeme.
Vychladlé zdobíme bílou cukrovou polevou. Tu připravíme důkladným utřením přesátého moučkového cukru s olejem a citronovou šťávou.

 

 

Poznámky

Zdroj receptu: vlastní tvorba.

První pokus o perníčky (podle jiného receptu) dopadl katastrofálně. Těsto nešlo vůbec zadělat, tak jsem mu v dobré vůli pomoci přidala dost tuku a trochu vody. Pak už vzniklo krásné hladké těstíčko, vykrájely jsme kometky, daly do trouby a - z trouby vylezly výstavní rozteklé placičky.

pernicky-roztekle.jpg

Poté, co jsme se důkladně nasmály našemu úspěchu, pustily jsme se do dalšího pokusu. Tentokrát jsem vyšla z lepkového receptu na Medová kolečka, zaměnila běžnou mouku i máslo za bezlepkové a bezmléčné suroviny, zcela vynechala vejce a naopak přidala kakao a perníkové koření. Těsto se zpočátku také trochu drolilo, ale nakonec se nechalo přesvědčit a zadělalo se docela pěkně. A co je hlavní - z trouby tentokrát opravdu vylezly požadované tvary :-)

pernicky_kyticky.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

super pernicky ☺

(Zita, 9. 12. 2018 9:27)

Dakujem za recept. Pernicky sa podarili na prvy pokus a su velmi chutne ☺

Re: super pernicky ☺

(Petra, 16. 12. 2018 10:16)

To mám radost, moc děkuji za zpětnou vazbu.
Petra

Povedené perníčky

(Marla, 20. 12. 2015 21:20)

Dobrý den.
Děkuji moc za recept. Mám doma malého alergika a letos jsem pro něj poprvé zkusila upéct vánoční cukroví.
Těsto se kupodivu vydařilo na první pokus, postupovala jsem přesně podle návodu, bylo možná trochu mastnější, ale po stuhnutí v lednici se s ním v pohodě pracovalo - syn si krásně vykrojil nejrůznější tvary.
A hlavně mu hotový výsledek moc chutná (a to je co říct - jinak je k jakémukoli novému jídlu hrozně nedůvěřivý, často ani neochutná...)
Děkuju moc za vaše stránky a určitě ještě něco vyzkouším!

Re: Povedené perníčky

(Petra, 23. 12. 2015 7:37)

Dobrý den,
mám velkou radost, že se Vám perníčky povedly a synovi chutnaly.
Přeji krásné svátky!
Petra

Pernicky

(Magda , 10. 12. 2014 17:01)

Dobry den,
Vaše stránky jsou pro mě velkou inspirací. Po několika marných pokusech péct vánoční cukroví jsem objevila Vaše recepty a ono to najednou jde..Na malý zádrhel jsem však narazila při pečení perníčků. Nějak mi neseděl poměr tuku a mouky. Píšete, že těsto bude drobivé a musíme u hnětení vytrvat...Mě se ale naopak těsto zdálo hodně mastné a tuk pohltil všechny sypké suroviny. Není možné, že mouky je o 100g více, tudíž 200g?
Velice děkuji za odpoveď. Hezký večer.

Re: Pernicky

(Petra, 11. 12. 2014 7:01)

Dobrý den,
já jsem skutečně postupovala podle uvedeného receptu, tj 100 g mouky a 25 g solamylu. O perníčky jsem se pokoušela několikrát předtím podle různých receptů a stále se nedařily, proto jsem pro jistotu vycházela z tak malého množství mouky. Co se pamatuji, s těstem se dobře pracovalo a mastné se mi nezdálo. Víc tuku než v běžných perníčcích je tam proto, že nepřidáváme vajíčka. Letos to asi už nestihnu, nebo až těsně před Vánoci, ale těsto určitě sama ještě jednou vyzkouším, abych Vám vše potvrdila. Pokud se Vám zdá tuku hodně, můžete zkusit ubrat. Ale pak už neručím za to, že bude těsto držet pohromadě.
Petra

Podarilo sa!

(Dominika, 15. 12. 2013 15:28)

Ďakujeme vám za recept, pri zmene múky na ryžovú a pohánkovú sa nám podarili výborné perníčky aj vanilkové a škoricové rohlíčky! :)) Všetkým veľmi chutia, sú naozaj super. Nemali by ste nejaký recept na zemiakové pagáče (bramborové pagáče) s bračovou masťou?

Re: Podarilo sa!

(Petra, 15. 12. 2013 18:56)

To mám radost, že se cukroví podařilo! Pagáče jsem zatím nezkoušela a sádlu se vyhýbám (pozůstatek z doby, kdy jsem byla striktní vegetarián). Na těchto stránkách mám recept na slaný bramborový koláč (http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/clanky/brambory/slany-bramborovy-kolac.html) od své slovenské kamarádky, nejsou to sice pagáče a není se sádlem, ale i tak je moc dobrý, třeba by Vám chutnal.

Přeji krásné Vánoce!
Petra

perníčky

(Dominika, 1. 12. 2013 10:43)

Ďakujem vám za radu, skúsim tú pohankovú múku. :)

Nepodarilo sa

(Dominika, 29. 11. 2013 19:44)

Dobrý deň. Keď som uvidela tento recept, veľmi som sa potešila, že budem môcť piecť a hlavne jesť vianočné pečivo. Veď bez toho si Vianoce neviem ani predstaviť. Avšak cesto sa mi vôbec nevydarilo, dodržala som všetko, až na to, že perníčky som robila LEN z ražnej múky. Ja totižto môžem lepok, ale nemôžem pšenicu, takže múku ktorú ste spomenuli vy nemôžem konzumovať. Myslíte si, že ak by som dala do cesta ražnú a ešte by som to doplnila aj ryžovou múkou, tak by sa to podarilo? Keď som robila cesto na vaše vanilkové rožky tak sa podarilo, bolo veľmi pekné aj sa dobre formovalo (vtedy som použila ražnú aj ryžovú muku) - rohlíčky však ešte nemám hotové, cesto je v chladničke tak uvidíme zajtra. Cesto na perníčky bolo navyše aj veľmi hnedé a pritom som dodržala aj dávkovanie kakaa a ražná múka to až tak výrazne zafarbiť nemohla. Nevedeli by ste mi nejak pomôcť, resp. poradiť? Naozaj by som si rada pochutnala aj so svojou rodinou na nejakom výbornom vianočnom pečive. Ďakujem za odpoveď. :)

Re: Nepodarilo sa

(Petra, 30. 11. 2013 21:53)

Dobrý den,

s žitnou moukou bohužel nemám žádné zkušenosti, protože ji nesmím jíst. Z obecných článků o pečení ale vím, že je hodně těžká, např. do chleba se vždy doporučuje používat v kombinaci s pšeničnou, a i tak je to pečivo hodně hutné a na pohled se mi zdá i drobivější. Určitě bych proto volila kombinaci muk, např. žitnou s rýžovou tak, jak navrhujete, případně bych se žitné mouce zkusila zcela vyhnout a nakombinovala např. půl napůl rýžovou a pohankovou mouku. Já běžně používám mouky Doves Farm, ty pšenici vůbec neobsahují, ale pokud bydlíte na Slovensku, tak Vám to asi nepomůže, tam prý není k sehnání. Případně byste mohla zkusit mouku Schär, je bezlepková a dražší, ale peče se z ní velmi dobře.
Doufám, že další pokus o perníčky už dopadne lépe. A také že se Vám podařily vanilkové rohlíčky.
Petra

perníčky

(Marca, 24. 11. 2013 17:40)

dobrý večer,ráda bych se ujistila jestli neni chyba v množství mouky na perníčky,100g? děkuji za info,máte to tu bezva,jsem s vnučkou na stejné lodi,tak jsem ráda za inspiraci a rady přeji ať se daří M.

Re: perníčky

(Petra, 25. 11. 2013 10:46)

Dobrý den,
v receptu opravdu chyba není, bála jsem se, jak se těsto bez vajíček a lepkové mouky bude chovat, tak jsem to zkoušela jen v hodně malých dávkách (naštěstí, až třetí pokus byl úspěšný :) ). Tak držím palce, ať se pečení (nejen perníčků) daří.
Petra