Jdi na obsah Jdi na menu
 


Perníčky II - verze 2015

Surovinypernicky-tmave.jpg

200 g směsi Schär Mix C
75 g bezmléčného tuku (např. Stella nebo Alsan)
35 g moučkového cukru
2 lžíce tekutého medu
2 lžíce agávového sirupu (nebo dohromady 4 lžíce medu)
1 lžíce lněné mouky nebo namletého lněného semínka + 5 lžic vody
½ lžičky jedlé sody
½ lžičky perníkového koření
několik lžic rostlinného mléka
případně kakao, pokud chcete mít perníčky tmavé

na polevu moučkový cukr a citronová šťáva

 

Postup

Ze všech surovin vypracujeme pevné nelepivé těsto, které necháme asi hodinu odpočinout. Poté ho rozválíme na přibližně 4 mm vysokou placku a vykrájíme požadované tvary. Ty rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 160 °C asi 20 minut. Upečené perníčky necháme vychladnout a poté ozdobíme polevou připravenou z moučkového cukru a citronové šťávy.

 

Poznámky

Perníčky jsou po upečení tvrdší, můžete je nechat několik dní rozležet.
Na vyvalování používám silikonový vál i váleček, takže těsto již nepodsýpám. Pokud budete vyvalovat na dřevě, podsypte těsto trochou bezlepkové mouky.
Na vykrajování doporučuji jednodušší tvary, které se nebudou lámat.
Pokud vám nevadí vejce, můžete na zdobení připravit klasickou bílkovou polevu (vyšlehaný bílek s moučkovým cukrem), tato z cukru a citronové šťávy není tak krásně bílá a hůř se s ní zdobí, ale jako náhražka pro alergiky udělá výbornou službu. Na perníčky jsem ji nanášela pomocí párátka a volila jednodušší motivy.

pernicky-2015.jpg
Světlá varianta bez kakaa
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář