Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bezlepkové mouky a směsi na pečení

Poslední aktualizace: 24.1.2014

Když jsem začínala s bezlepkovou dietou, byla běžně k dostání pouze Jizerka, Schär Mix B a směsi od Labety. Za poslední dva roky se nabídka značně rozrostla, i když stále platí, že některé mouky a směsi se špatně shánějí a jsou dostupné jen v několika málo obchodech se zdravou výživou. Postupně jsem vyzkoušela téměř všechny sehnatelné mouky a směsi. Obecně mohu říct, že z většiny z nich se dá s trochou snahy upéct požadovaný výtvor. Velmi špatnou zkušenost mám jen s výrobky Labeta, těsto se rádo sráží a ani chuťově není moc dobré.
Existuje celá škála jednodruhových muk (např. kukuřičná, rýžová, pohanková, jáhlová, cizrnová...), obecně ale platí, že na bezlepkové pečení je vhodnější jejich kombinace. Jednak se tím potlačí výrazná chuť po jedné surovině (např. u pohankové nebo amarantové mouky), jednak má každá mouka trochu jiné vlastnosti a dohromady se alespoň o trochu víc mohou chovat jako mouka lepková.
České bezlepkové mouky (Jizerka, Mantlerka, Procelia…) obsahují obvykle značné množství škrobu. Z výživového hlediska to nepovažuji za vhodné, proto je doporučuji kombinovat s výživnějšími jednodruhovými moukami (jáhlovou, pohankovou, amarantovou, kukuřičnou).
Mouky zahraniční výroby (Schär, Doves Farm, Marks and Spencer) jsou co se týká složení obvykle velmi kvalitní. Obsahují minimum škrobů a dostatek živin, proto jim při pečení dávám přednost.
Směsi na bezlepkový chléb (např. Nominal, Adveni) obsahují obvykle všechny potřebné přísady, přidává se jen voda, olej, droždí. Chléb pečený z nich vyjde sice dráž než při vlastní výrobě, obvykle ale nehrozí nepříjemná překvapení, jako např. sražení nebo extrémní drobivost. Hodí se mít několik směsí doma pro případ nouze. Občas také kombinujeme polovinu směsi a polovinu běžné mouky.
Každá mouka jinak saje, a je proto nutné najít vhodný poměr mouky a tekutiny (nejčastěji používám vodu, jen výjimečně sojové mléko). Obecně platí, že škrobové mouky sají více než mouky s minimálním obsahem škrobu.
Postupem času jsem vypozorovala, že množství tekutiny odpovídá přibližně hmotnosti použité mouky (např. na 400 g mouky přijde cca 400 ml tekutiny), přesný poměr však závisí na druhu mouky a dalších použitých surovinách.
Alergici by si měli dávat pozor na obsah sojové mouky, sojového lecitinu a lupinové mouky, jedná se o silné alergeny a mohou vyvolat nežádoucí reakce.

Níže uvádím základní přehled bezlepkových muk a směsí včetně jejich složení. Seznam určitě není úplný, ráda ho doplním o vaše tipy a zkušenosti.

Mí favoriti: Doves Farm, Marks and Spencer, pohanková mouka, Adveni Medical směsi na chléb, Nominal směsi Pro zdraví.

Aktualizace květen 2013: Poslední dobou se mi osvědčilo na všechno pečení bez vajíček a mléčných výrobků používat samokypřící mouku Doves Farm. Sice obsahuje prášek do pečiva, ale i tak přidávám plnou dávku droždí nebo prášku do pečiva podle konkrétního receptu. Pečivo je jemné a krásně nadýchané.

 

Výrobci a výrobky (abecedně):

ADVENI MEDICAL

Firma Adveni Medical uvedla v nedávné době na trh celou řadu zajímavých jednodruhových muk (teffová, kaštanová, konopná, chia, maková, dýňová...) a směsí na bezlepkový chléb. Směsi jsme postupně vyzkoušely všechny a chlebík se z nich pokaždé podařil. Pečivo je vláčné, měkké a vydrží dobré i několik dní. Za naši bezlepkovou rodinu vyhlašujeme tyto směsi jako to nejlepší, co je u nás k dostání.

Bezlepkový konopný BEHAPPY chléb

Bezlepkový SLIM chléb s teffem

Bezlepkový BENEFIT chléb s quinoou

Bezlepkový OBSESSION chléb s kaštanem

Bezlepkový dětský chléb KAŠTÁNEK s kaštanem

Bezlepkový BEAUTY chléb s amarantem

Bezlepkový chléb TALIÁN s amarantem

Bezlepkový DETOX chléb s ostropeřcem

Bezlepkový ENERGY chléb s moukou z chia semínek

 

 

ALIMPEK

Procelia Univerzální bezlepková směs
Složení: kukuřičný škrob, sójová mouka, sůl, glukóza, instantní droždí, guarová mouka, lecitin, kypřidla, deproteinovaný pšeničný škrob.
Orientační cena: 70 Kč/1000 g.
Prodejci: Billa, prodejny zdravé výživy, možno objednat v lékárně.
Poměrně levná a dostupná mouka. Je vhodná i pro pečení bez vajec a mléka. Na letáčku od výrobce jsem našla recept na bábovku z této mouky (bez vajec i mléka) a poměr surovin se pro mě stal základem pro vymýšlení všech dalších receptů.

 

Procelia Chlebová bezlepková směs
Složení: kukuřičný škrob, sójová mouka, sůl, glukóza, drcený kmín, lecitin, guarová mouka, deproteinovaný pšeničný škrob.
Orientační cena: e-shop 70 Kč/1000 g.
Prodejci: Billa, prodejny zdravé výživy, možno objednat v lékárně.
Chléb není po upečení nic moc, je drobivý a chuťově nevýrazný.

 

Procelia Tmavý chléb s vlákninou
Složení: kukuřičný škrob, rýžová mouka, bramborová vláknina, jablečná vláknina, chlebové koření, sůl, guarová mouka, glukóza, karobový prášek, deproteinovaný pšeničný škrob.
Orientační cena: 80 Kč/1000 g.
Prodejci: Billa, prodejny zdravé výživy, možno objednat v lékárně.

 

Novinkou na trhu je Chléb s pohankou a Perník, s těmito směsmi však nemám žádnou zkušenost.

 

 

DOVES FARM

Samokypřící směs bílá bez lepku
Složení: směs rýžové, bramborové, tapioky, kukuřičné a pohankové mouky, kypřící látky (dihydrogenfosforečnan vápenatý, hydrogenuhličitan sodný), xanthanová guma.
Orientační cena: 75 Kč/1000 g.
Prodejci: Kaufland, e-shop, prodejny zdravé výživy.
Výborná směs na pečení moučníků i chleba (nutno ubrat droždí, obsahuje prášek do pečiva).

 

Směs bílá bez lepku
Složení: směs rýžové, bramborové, tapioky, kukuřičné a pohankové mouky.
Orientační cena: 75 Kč/1000 g.
Prodejci: Kaufland, e-shop, prodejny zdravé výživy.
Výborná směs na pečení chleba, moučníků, cukroví i na zahušťování.

 

Rýžová mouka bez lepku
Složení: celozrnná a bílá rýže.
Orientační cena: 75 Kč/1000 g.
Prodejci: Kaufland, e-shop, prodejny zdravé výživy.
Vhodná na pečení moučníků a na zahušťování.

 

Chlebová směs tmavá bez lepku
Složení: Směs rýžové, tapiokové, bramborové, pohankové a karobové mouky, vláknina z cukrové řepy, xanthanová guma.
Orientační cena: 90 Kč/1000 g.
Prodejci: Kaufland, e-shop, prodejny zdravé výživy.
Výborná směs na pečení chleba.

 

 

FINAX

Bezlepková směs s mlékem
Složení: pšeničný škrob (max. 2 mg lepku/100 g), sušené odstředěné mléko, oligofruktóza, zahušťovadlo: guarová guma, vitamíny, železo.

 

Bezlepková směs hrubá bez mléka
Složení: pšeničný škrob (max. 3 mg lepku/100 g), pohankové vločky, vláknina z cukrové řepy, kukuřičná vláknina, zahušťovadlo: guarová guma.

 

Bezlepková směs nízkobílkovinná bez mléka
Složení: pšeničný škrob (maximum 3 mg lepku/100 g), oligofruktóza, zahušťovadlo: guarová guma, vitamíny, železo.

 

Bezlepková směs bez laktózy
Složení: pšeničný škrob (max. 3 mg lepku/100 g), sušené odstředěné mléka bez lakózy. oligofruktóza, zahušťovadlo: guarová guma, vitamíny, železo.

 

Směsi FINAX jsem nezkoušela, takže je nemůžu hodnotit.

 

 

JIPEK (Jizerské pekárny)

Jizerka bezlepková směs – Zlatá
Složení: pšeničný škrob deprotienovaný - vhodný pro bezlepkovou dietu, lupinová mouka, dextróza, zahušťovadlo: guarová guma, emulgátor: sojový lecitin, kyselina citronová, látka zlepšující mouku: kyselina askorbová.
Orientační cena: e-shop 75 Kč/1000 g.
Prodejci: e-shopy.
Dříve asi nejčastěji u nás používaná mouka – Jizerka. Výhodou je poměrně nízká cena a rozumná dostupnost, nevýhodou je složení – spousta škrobů a minimum živin. Kvůli obsahu deproteinovaného pšeničného škrobu ji Jipek přestal na chvíli vyrábět, nicméně zákazníci si vyžádali její návrat.

 

Jizerka přirozeně bezlepková směs 1 000 g – Zelená
Složení: kukuřičný škrob, bramborový škrob, modifikovaný škrob kukuřičný E1442, lupinová mouka, modifikovaný škrob maniokový E1442, dextróza, zahušťovadlo: guarová guma,  emulgátor: sojový lecitin, kyselina askorbová a citrónová.
Orientační cena: e-shop 75 Kč/1000 g.
Prodejci: Globus, e-shopy, prodejny zdravé výživy, možno objednat v lékárně.
Původně měla nahradit „Zlatou“ Jizerku, kterou Jipek chtěl přestat vyrábět. Nicméně po jejím uvedení na trh nastalo zklamání, řada zákazníků z ní nebyla schopná péct, pečivo je mnohem nižší a často i sražené. Pro pečení bez vajec a mléka se mi vůbec neosvědčila.

 

Jipek dále vyrábí směsi na bezlepkový chléb, langoše, knedlíky a další, s nimi ale nemám zkušenosti.

 

 

LABETA

Se směsmi od Labety mám velmi špatné zkušenosti, pečivo se obvykle srazí a navíc není moc dobré na chuť.

Bezlepkový chléb světlý

Bezlepkový chléb tmavý

Bezlepkový chléb slunečnicový

Bezlepková univerzální směs

Bezlepkový perník

Bezlepkový mazanec

Bezlepková bábovka

Bezlepkové bramborové knedlíky

 

 

MANTLER

Mantler bezlepková směs bez laktózy
Složení: kukuřičný škrob, plnotučná sojová mouka, zahušťovadlo (guma guar E 412), emulgátor (sójový lecitin E 322).
Orientační cena: 100 Kč/1000 g.
Prodejci: Globus, prodejny zdravé výživy.
Na pečení bez vajec a mléka se mi moc neosvědčila, těsto se často sráželo.

 

Mantler bezlepková směs pro pečení chleba bez laktózy rustikal tmavá
Složení: kukuřičný škrob, pohanková mouka, lněné semínko, sojová mouka, jablečná vláknina, zahušťovadlo: guarová moučka E412, emulgátor: sojový lecitin E322, kyselina citronová.
Orientační cena 105 Kč/1000 g.
Prodejci: prodejny zdravé výživy.
Chléb nebyl chuťově špatný a měl hezkou tmavou barvu.

 

 

MARKS AND SPENCER
Složení: rýže, brambory, maniok, kukuřice, pohanka.
Orientační cena: 74 Kč/1000 g.
Prodejci: Marks and Spencer.
Vhodná na pečení chleba a na zahušťování.

 

 

MICHALÍK

Michalík I
Složení: deproteinovaný škrob, bramborový škrob, kukuřičný škrob, sojová mouka, pohanková mouka, guma guar.
Orientační cena: 65 Kč/1000 g.
Prodejci: e-shopy, prodejny zdravé výživy.

 

Michalík II
Složení: kukuřičný škrob, sojová mouka, zhušťovadlo E 412 guma guar, E 322 lecitin.
Orientační cena: 80 Kč/1000 g.
Prodejci: e-shopy, prodejny zdravé výživy.
Použitelná pro pečení chleba a drobného pečiva, tak i na nejrůznější zákusky, buchty, koláče, bábovky.

 

Michalík III
Složení: kukuřičný škrob, bramborový škrob, rýžová mouka, guma guar.
Orientační cena: 65 Kč/1000 g.
Prodejci: e-shopy, prodejny zdravé výživy.

 

 

NOMINAL

Směsi od Nominalu patří mezi mé favority, pečivo z nich připravené je vláčné, měkké a výborné na chuť.

 

Směs na chléb s lněnou vlákninou Pro zdraví
Složení: deproteinovaný pšeničný škrob, jáhlová mouka, lupinová mouka, bramborové vločky, lněná vláknina, cukr, sůl, zahušťovadlo guma guar, cukr, sůl, chlebové koření.
Orientační cena: 65 Kč/500 g.
Prodejci: Billa, prodejny zdravé výživy.

 

Směs na chléb s celozrnnou pohankou Pro zdraví
Složení: pšeničný škrob deproteinovaný, celozrnná pohanková mouka, lupinová mouka, zahušťovadlo guarová guma, lněné semínko, sůl, chlebové koření.
Orientační cena: 65 Kč/500 g.
Prodejci: prodejny zdravé výživy.

 

Směs na chléb se sojovou vlákninou Pro zdraví
Složení: deproteinovaný pšeničný škrob, jáhlová mouka, lupinová mouka, bramborové vločky, sojová vláknina, cukr, sůl, zahušťovadlo guma guar, cukr, sůl, chlebové koření.
Orientační cena: 65 Kč/500 g.
Prodejci: prodejny zdravé výživy.

 

Směs na rustikální chléb Pro zdraví
Složení: deproteinovaný pšeničný škrob, lupinová mouka, jáhlová mouka, maniokový škrob, bramborové vločky, vláknina (lněná, jablečná), cukr, sůl, zahušťovadlo: guarová mouka, maltodextrin, jablkový prášek, koření.
Orientační cena: 65 Kč/500 g.
Prodejci: Billa, prodejny zdravé výživy.

 

Bezlepková směs Nomix Pro zdraví
Složení: deproteinovaný pšeničný škrob, lupinová mouka, kukuřičná mouka, lněná mouka, cukr, zahušťovadlo: guarová mouka, lecitin, kypřící látka (E450, E500) a sůl.
Orientační cena: 65 Kč/500 g.
Prodejci: e-shopy.
Je vhodná k přípravě kynutých, třených i křehkých těst.

 

Směs na bramborové těsto Pro zdraví

Jáhlová směs Pro zdraví

 

 

NOVALIM

Promix Uni
Složení: kukuřičný škrob, bramborový škrob, rýžová mouka, modifikovaný kukuřičný škrob, sojová mouka, guarová mouka, E466, E 471.
Orientační cena: 95 Kč/1000 g.
Prodejci: Globus, prodejny zdravé výživy, e-shopy.
Univerzální směs na pečení.

 

Promix FORTE (obsahuje mléko)
Složení: bramborový škrob, kukuřičný škrob, bramborová mouka, tapioková mouka, modifikovaný kukuřičný škrob, sušená syrovátka, kukuřičný maltodextrin, sojová mouka odtučněná, bambusová vláknina, zahušťovadla guarová mouka a E466, emulgátor E471.
Orientační cena: 125 Kč/1000 g (e-shop).
Svými pekárenskými vlastnostmi se směs údajně velice přibližuje pšeničné mouce - snadno se připravuje a tvaruje. Při pečení není třeba používat formu. Vhodná na přípravu rohlíků, bagetek, rožků, hvězdiček a jemného pečiva.

 

Promix-T
Složení: kukuřičný škrob, bramborový škrob, rýžová mouka, modifikovaný kukuřičný škrob, bramborová mouka, pohanková mouka, ovocná vláknina, guarová mouka.
Orientační cena: 105 Kč/1000 g (e-shop).
Směs je určena na přípravu bezlepkového tmavého chleba, jemného pečiva, i na běžné kulinářské použití.

 

Promix CH (obsahuje mléko)
Složení: bramborový škrob, kukuřičný škrob, bramborová mouka, modifikovaný kukuičný škrob, sojová mouka, sušená syrovátka, stabilizátor E 412, emulgátor E 471, cukr, sůl, kmín.
Orientační cena: 93 Kč/1000 g (e-shop).
Směs je určená na přípravu světlého kmínového chleba.

 

Promix PK (obsahuje mléko)
Složení: bramborový škrob, kukuřičný škrob, bramborová mouka, modifikovaný kukuiřčný škrob, sojová mouka, sušená syrovátka, guarová mouka, cukr, sůl, emulgátor E471.
Orientační cena: 100 Kč/1000 g (e-shop).
Směs na přípravu jemného pečiva, knedlíků, přípravu jíšky, zahušťování, dále na přípravu chleba a pečiva.

 

Ani směsi Promix jsem nezkoušela, takže je taktéž nemůžu hodnotit.

 

 

PALETA

Unimix
Složení: kukuřičný škrob, bramborový škrob, modifikovaný kukuřičný škrob, rýžová mouka, cukr.
Orientační cena: 65 Kč/1000 g.
Prodejci: prodejny zdravé výživy, e-shopy.
S moukou nemám žádné zkušenosti, výhodou je nízká cena, nevýhodou vysoký obsah škrobů.

 

Směs chlebová bezlepková
Složení: kukuřičný škrob, bramborový škrob, modifikovaný kukuřičný škrob, rýžová mouka, cukr, kmín.
Orientační cena: 70 Kč/1000 g.
Prodejci: prodejny zdravé výživy, e-shopy.
První směs na chleba, kterou jsem kdy zkoušela, chuťově ani výživově nic moc.

 

 

SCHÄR

Mix A Margherita
Složení: cukr, kukuřičný škrob, zahušťovadlo: karobová guma, kypřidlo: glukono-delta lakton a hydrogenuhličitan sodný, emulgátor: mono a di glyceridy mastných kyselin.
Orientační cena: 110 Kč/520 g.
Prodejci: e-shopy, výjimečně prodejny zdravé výživy.
Směs s práškem do pečiva a cukrem vhodná pro pečení moučníků.

 

Mix B Bread
Složení: kukuřičný škrob, ryžová mouka, protein z vlčího bobu, hroznový cukr, jablečná vláknina, zahušťovadlo: hydroxypropylmetylcelulóza, sůl.
Orientační cena: 110 Kč/1000 g.
Prodejci: Billa, DM drogerie, možno objednat přes lékárnu, e-shopy, prodejny zdravé výživy.
Vhodná na přípravu kynutého těsta, chleba i moučníků. Kvalitní, bohužel hodně drahá.

 

Mix C Kuchen und Kekse
Složení: kukuřičný škrob, kukuřičná mouka, zahušťovadlo: mouka z jader svatojánského chleba.
Orientační cena: 110 Kč/1000 g.
Prodejci: e-shopy, výjimečně prodejny zdravé výživy.
Směs určená pro pečení koláčů a moučníků.

 

Mehl farina
Složení: kukuřičný škrob, kukuřičná mouka, zahušťovadlo: guarová mouka, dextróza.
Orientační cena: 80 Kč/1000 g.
Prodejci: e-shopy, výjimečně prodejny zdravé výživy.
Určená na přípravu bramborového těsta a zahušťování pokrmů.

 

Brot Mix Dunkel
Složení: kukuřičný škrob, mouka z lněných semínek, pohanková mouka, hrachové klíčky, rýžové klíčky, rostlinná vláknina, sůl, cukr, zahušťovadlo: guarová mouka.
Orientační cena: 130 Kč/1000 g.
Prodejci: e-shopy.
Směs na přípravu tmavého pečiva.

 

 

SCHNEEKOPPE

Bezlepková směs na chleba
Složení: bramborová mouka, rýžová mouka, kukuřičná mouka, pohanková mouka, rýžové otruby, sůl, zahušťovadlo: guarová mouka.
Orientační cena: 99 Kč/1000 g.
Prodejci: Kaufland, Albert hypermarket.
S moukou nemám žádné zkušenosti.

 

 

SEMIX

Bezlepkový chleba (obsahuje mléko)
Složení: kukuřičný škrob, rýžová mouka, sušené mléko, syrovátka, sušené brambory, lupinová mouka, sójová mouka, mléčná bílkovina, zahušťovadlo (guar), emulgátor (mono a diglyceridy mastných kyselin), sladový výtažek, sůl obohacená jódem, kmín.
Orientační cena: 50 Kč/500 g.
Prodejci: Globus, prodejny zdravé výživy, občas Penny market.

 

 

JEDNODRUHOVÉ MOUKY

kukuřičná

rýžová

sojová

pohanková

jáhlová

amaranthová

cizrnová

hrachová

fazolová

čočková

lupinová

teffová světlá a tmavá

kaštanová

konopná

ostropeřcová

lněná

chia

mouka z hroznových jadérek

maková

dýňová

 

manioková/tapioková (škrob)

bramborový škrob

kukuřičný škrob

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Bezlepkové potraviny

(Klára, 22. 9. 2016 17:17)

Zkuste se podívat na bezlepkovepotraviny.cz mají tam spoustu směsí na pečení, vaření a dokonce i na vánoční cukroví.

Vánoční cukrovi

(Lenka, 11. 11. 2015 11:19)

Dobrý den, toto budou mě první bezlepkové Vánoce, jsem hodně na začátku, hlavně s pečením všeobecně. Mám ale velký problém nalézt recepty na vánoční bezlepkové cukroví, které by bylo hlavně z jednodruhovych muk ... Nebo najít nějakou vhodnou směs s minimem škrobu vhodnou na pečení rohlicku, pernicku a lineckeho. Může mi prosím někdo poradit, ideálně konkrétní recept s poměry ať ziskam zkušenosti. Děkuji. Lenka.

Re: Vánoční cukrovi

(Petra, 11. 11. 2015 20:07)

Dobrý den,
bohužel Vás zklamu, ale na pečení cukroví čistě jednodruhové mouky nemůžu doporučit. Obecně platí, že každá mouka má určitý chuťový ocásek a jiné pojivé/drobivé vlastnosti, takže je lepší míchat víc mouk dohromady. Proto výrobci dodávají už hotové směsi. U cukroví je to větší problém než u buchet, na které si občas míchám mouky také sama, ale s cukrovím jsem si několikrát sama naběhla, těsto nedrželo pohromadě, a často ani nebylo chuťově dobré. Pokud nepoužíváte vejce, je dobré přidávat do těsta škrob. Osobně bych Vám tedy doporučila sáhnout po nějaké kvalitnější směsi (např. Doves Farm bílá nebo bílá chlebová - z ní pečivo drží hezky pohromadě, případně Schär Mix C a další) a případně pro ozvláštnění přidat trochu nějaké jednodruhové mouky. Pokud chcete přeci jen vyjít z mouk jednodruhových, můžete zkusit jako základ pohankovou a tapiokovou, ty obvykle těsto dobře váží, ale na cukroví to nemám osobně vyzkoušené.
Petra

Re: Vánoční cukrovi

(Hanka, 12. 11. 2015 10:00)

Dobrý deň,
Lenka, ja keď som pred 3 rokmi začínala s bzl nevedela som čo s vianočným pečením. Mala som doma len múku Schär Mix B tak som to vyskúškala s ňou, všetky ostatné suroviny som dala podľa klasického receptu. Koláčiky sú trošku krehkejšie ako z obyčajnej múky ale sú výborné. Túto múku dodnes používam na linecké cestá, bábovky, muffiny...a samozrejme aj na chlieb. Na piškotové cesto používam namiesto múku zlatý klas. Z telky mám 1 vyskúšaný recept na tortový korpus: 5 vajec, 5 PL kryšt.cukru, 2 zlaté klasy. Prajem veľa úspechov pri bzl varení a pečení.
P.S. Dnes už experimentujem s viacerými druhmi múk - pomaličky treba skúšať.
Hanka.

Re: Re: Vánoční cukrovi

(Petra, 12. 11. 2015 20:29)

Mám podobnou zkušenost, také jsem zezačátku pekla cukroví jen ze směsi Schär Mix B. Ale pozor, nedávno asi trochu změnili recepturu a přidali sůl a poslední rok bylo cukroví dost slané. Proto doporučuji použít Schär Mix C.
Petra

Re: Vánoční cukrovi

(Miroslava, 12. 11. 2015 12:49)

Pani Lenko vidíte, pro mne Vánoční cukroví není žadný problém. Ovšem detské piškoty jsou vyší dívčí!
Kazdopádně. Mouka Doves farm je ta nejlepší volba!

dotaz

(Miroslava, 1. 11. 2015 17:58)

Mne by zase zajimalo, jak je možné, že ikdyž použiji schar mouku na chleba či na jemné pečivo, není výsledek stejný jako chleba nebo moučník stejný jako kupovaný. Oni ho mají tak krásně nadýchaný a ten můj je takový butriózní. Dobrý ale jiný. Nevíte nekdo čím to čim?
Děkuji za odpověď
Miroslava

Re: dotaz

(Petra, 2. 11. 2015 7:12)

Myslím si, že je to celkovým procesem výroby a také aditivy, která do těsta přidávají. Sama vidím velký rozdíl v chlebu pečeném v domácí pekárně, obyčejně v troubě a v troubě v páře. Schär určitě peče v ohromných pecích, kde mají pro pečení speciálně vyvinuté podmínky. Do těsta dodávají další aditiva (nevím, jak Schar, ale běžně se dává xanthan, guar, kyselina askorbová, lecitiny, škroby), aby bylo nadýchané. Já jsem osobně raději za svůj pevnější chleba, u kterého vím přesně, co v něm je.
Petra

Re: Re: dotaz

(Miroslava, 2. 11. 2015 8:57)

To já samozřejmě také. Vím co jím a co se týče xanthanu či guarové gumy, nevidím je v kuchyni moc ráda. Guar je lepidlo a v mouce se mě s nim moc dobře nepracuje. Raději do pečiva přidávám psyllium. Ale problém je v tom, že po mém pečivu je me těko a po jejich ne! Je to zcestné a do nebe volajicí, ale je to tak!
Ale největší problém mám s pečením obyčejných detských piškótů. Spousta receptů vyzkoušených a buď divně smrděli nebo se zdrcli či v poměru vajíčko mouka byloctěsto po nastříkání cukrářským pytlíkem moc řídké. Sebe težš recept na bezlepkobé pečivo zvládám a takovou kravinu jako jsou piškoty ne! Neměla by jste návod jak upekat dobré piškoty? Odměnou Vám bude můj spokojený břuch!

Re: Re: Re: dotaz

(Petra, 5. 11. 2015 19:51)

Piškoty jsem kdysi pekla, recept na ně je tady na blogu http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/clanky/sladke-peceni/drobne-sladke-pecivo/bezlepkove-piskoty--obsahuji-vejce--.html. Pamatuji se, že těsto bylo řidší, ale ne nijak extrémně a piškoty držely pěkně tvar. Používala jsem Jizerku a Procelii, tenkrát na trhu ještě jiná mouka nebyla.
Petra

Re: Re: Re: Re: dotaz

(Miroslava, 8. 11. 2015 18:40)

Tak jsem ty piskoty Paní Petro vyzkoušela. Konzistenčne perfektní. Ještě si doporučuji podotknout, že když se nechá těsto ještě chvíli odležet, je perfektní. Jen nevím, kde dělám chybu, že po vytažení z trouby a na chuti jsou takové smradlavé. Vůbec nevoní. Zkoušela jsem je delat z Adveni Simply Adveni. Lžicce jsem nějak nevěřila, tak posloužil pytlík, ale asi jsem použila spatnou spicku a nesplo stříkat. Nakonec přec ta lžička, ale trochu jsem ten vzduch z bilků vytlačila. Dělá tu hnusnou vůni a chut tohle? Není to ojedinelý případ. Děje se mi to u jakeho koliv receptu na piškoty! Docela mě to mrzí, neb končí v koši a je mě líto surovin

Re: Re: Re: Re: Re: dotaz

(Petra, 9. 11. 2015 20:21)

To opravdu netuším, mně piškoty nesmrděly. Nemůže to být troubou? Ani mouka, ani vejce nesmrdí, takže není důvod, aby těsto smrdělo. Jestli to stihnu, zkusím je o víkendu upéct také ze Simply Aveni a dám Vám vědět.
Petra

Re: Re: Re: Re: Re: Re: dotaz

(Miroslava, 10. 11. 2015 10:25)

Troubou? Hmmm. To by muselo smrdet vsechno co upecu, nebo ne? V podstate v troube pecu jen sladke. Maso nemůzu a zbytek obstara parni hrnec.
Jeste mne napadlo, jestli moc nepreslehavam vajicka s cukrem. Vsude pisou, ze je slehaji jen dokud se cukr nerozpusti a kratce a ja je sleham do svetle tuhe hmoty jako na klasicky piskot. Ten kupodivu mesmrdi nikdy a je chutny.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dotaz

(Miroslava, 10. 11. 2015 13:42)

Uz vim k cemu ten smrad prirovnat. Smrdi jako kdyby byly zdrcle. Jo. Presne. Smrdi zdrclinou. Nechapu to ale stejne.

Re: Re: Re: dotaz

(Petra, 5. 11. 2015 19:53)

Problém může být právě v psylliu. Sleduji různé zahraniční blogy a stránky o výživě a poslední dobou se často objevuje informace, že lidé reagují na psyllium, ať již alergicky, nebo "jen" nevolnostmi a zažívacími problémy. Ještě můžete místo všech těchto aditiv vyzkoušet jemně namleté lněné semínko nebo chia mouku.

zajímavý recept na chleba

(Miroslava, 2. 11. 2015 9:32)

Včera večer jsem brouzdala po netu a objevila tenhle recept na chleba. Co si o nem myslíte?
Bezlepkový chléb z pomalu vedeného těsta

350g světlé bezlepkové mouky na chleba (dělám klidně z Jizerky)

150g pohankové mouky

1,5 kávové lžičky soli

půl lžičky sušeného droždí

500ml vody pokojové teploty

Mouku, sul a droždí promícháme v míse na hladké těsto. Mísu přikryjeme fólii a necháme stát při pokojové teplotě 18 až 20hodin. Potom těsto vyklopíme na pomoučený vál. Roztáhneme do stran a složíme. To samé opakujeme ještě 2x. Bez tlaku vytvarujeme do bochníku a posypeme moukou. Do mísy vložíme pomoučenou utěrku a necháme kynout 3hodiny. Do trouby dáme zapékací mísu i s víkem. Zahřejeme na 250°C. Chleba překlopím do horké mísy, zakryjeme poklicí a pečeme 30minut. Pak bez poklice pečeme ještě 10minut.

Re: zajímavý recept na chleba

(Petra, 5. 11. 2015 19:49)

Podobný recept už jsem také viděla, ale nikdy nezkoušela. Věřím, že to stojí za zkoušku.
Petra

dort

(kaja, 19. 9. 2015 9:02)

Dobry den jaka mouka je nejlepsi na dort? Dekuji

Re: dort

(Petra, 21. 9. 2015 19:21)

Dobrý den,
já bych nejspíš použila Doves Farm samokypřící (modrá) nebo Schar Mix C.
Petra

Dotaz

(Soňa , 17. 8. 2015 17:03)

Mohu se zeptat, jak je to při bezlepkové dietě s modifikovaným škrábe např. v jogurtové? Pokud je napsán kukuřičný, tak ho můžu? Za odpověď díky.