Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jednodruhové mouky a směsi na chléb od Adveni Medical

Poslední aktualizace 27.12.2014

V poslední době se řada z nás, ať již ze zdravotních důvodů nebo osobního přesvědčení, obrací ke "zdravé" výživě. Na pultech obchodů přibývá celozrnné a kváskové pečivo, v regálech pak stále častěji najdeme pohanku, jáhly nebo celozrnnou rýži. Začínáme se zajímat o to, co jedli naši předkové a co jedí lidé v jiných koutech světa. I já jsem tomuto trendu propadla, částečně ze zájmu a částečně z potřeby dodržovat bezlepkovou dietu. Pohanka a jáhly mi brzy přestaly stačit ke štěstí a začala jsem objevovat pro nás zatím exotické pseudoobilniny (rostliny podobné obilninám, neobsahující lepek), jako quinou, teff, čirok a další. Z počátku jsem si je vozila nebo nechávala vozit ze zahraničí, poslední dobou se naštěstí začínají dostávat i na český trh. Velkou zásluhu na tom má firma Adveni Medical, která v nedávné době na náš trh uvedla celou řadu dosud nevídaných semínek, jednodruhových mouk a směsí na bezlepkový chléb. Tyto netradiční pseudoobilniny vynikají svou nutriční hodnotou a jsou vhodné nejen pro celiaky, ale pro všechny, kdo chtějí udělat něco prospěšného pro své zdraví.

adveni-energy-chleb-1.jpg

Chléb upečený ze směsi ENERGY.

Pokud jako já rádi experimentujete v kuchyni, pak vás jistě nadchne možnost ozvláštnit a vylepšit nedělní moučník třeba přimícháním kaštanové, makové nebo dýňové mouky. Do domácího chleba můžete přidat mouku quinoovou, teffovou či mouku z ostropeřce mariánského. Tapiokový škrob je zase mnohem zdravější a výživnější alternativou u nás běžně používaného solamylu. Pokud nedáte dopustit na domácí pečivo a zároveň preferujete hotové směsi, můžete vybírat z devíti směsí, z nichž každá obsahuje 10-30% těchto nutričně cenných netradičních plodin. Bonusem pro alergiky a celiaky je to, že tyto směsi neobsahují lepek, mléčné složky, deproteinovaný pšničný škrob ani sojovou mouku. Bezlepkových chlebových směsí je na českém trhu již velké množství, ale všechny staví na škrobech (nejčastěji na deproteinovaném pšeničném) a z nutričního hlediska jsou mezi nimi směsi Adveni opravdovou jedničkou.

mokry-cokoladovy-pernik.jpg

Perník s kaštanovou moukou.

Sama jsem zatím vyzkoušela všech devět směsí na chléb a musím říct, že jsou opravdu povedené. Velkým favoritem je Energy chléb s moukou z chia semínek, který je úžasně nadýchaný a měkoučký a chutnal zatím každému, kdo ho ochutnal, lepkářům i bezlepkářům. V těsném závěsu je Benefit chléb s quinoou a Detox s ostropeřcem, ale za vyzkoušení určitě stojí i ostatní druhy. V některých čeká i překvapení - Talián s amarantem obsahuje sušená rajčata, Kaštánek zase rozinky. Široké spektrum jednodruhovým mouk nabízí nepřeberné možnosti kouzlení při pečení. Není potřeba lekat se vysoké ceny těchto mouk, do pečiva jich stačí dát jen trošku a zbytek doplnit moukou, kterou používáme běžně. I tak pečivo dostane zcela jinou, novou chuť a výrazně se zvýší jeho výživová hodnota. Doma jsme si oblíbili např. perník s kaštanovou moukou a koláč z teffové mouky s ovocem. Pro inspiraci vkládám naše oblíbené recepty, upravené tak, aby kromě lepku neobsahovaly ani mléčné složky a vejce. Nedietáři mají v tomto experimentování ještě jednodušší. Další recepty, informace o jednotlivých pseudoobilninách a přehled výrobků firmy Adveni Medical najdete na jejich stránkách http://advenimedical.cz, případně na eshopu http://www.bezlepkova.com/.

 

Jednodruhové mouky - přehled:
Quinoa mouka
Teffová mouka světlá
Teffová mouka tmavá
Kaštanová mouka
Konopná mouka
Ostropestřec mouka
Amarantová mouka
Lněná mouka
Mouka chia
Tapioková škrobová mouka
Mouka z hroznových jadérek
Mandlová mouka
Maková mouka
Dýňová mouka
Čiroková mouka hladká a polohrubá
Sezamová mouka
Arašídová mouka
Mouka z lískových oříšků
Mouka z vlašských ořechů
Mouka ze slunečnicových semínek
Hořčičná mouka
Kurakkanová mouka
Nopálová mouka
Karobová mouka
BIO kokosová mouka
Včelníková mouka
 
 mouky-1.jpgmouky-2.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Směsi na chléb – přehled:
Bezlepkový chléb INSPIRATION s včelníkem a rakytníkem
Bezlepkový AZTÉK chléb s nopálovou moukou
Bezlepkový konopný BEHAPPY chléb
Bezlepkový SLIM chléb s teffem
Bezlepkový BENEFIT chléb s quinoou
Bezlepkový OBSESSION chléb s kaštanem
Bezlepkový dětský chléb KAŠTÁNEK s kaštanem
Bezlepkový BEAUTY chléb s amarantem
Bezlepkový chléb TALIÁN s amarantem
Bezlepkový DETOX chléb s ostropeřcem
Bezlepkový ENERGY chléb s moukou z chia semínek

smesi.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

poradíme si?

(Dana, 26. 8. 2014 13:40)

Je to krásné když se dívám na ty hotové směsi,ale kde je koupit i když pominu jejich nehoráznou cenu / chléb 350gr za 93,-kč/ nevím kde koupit něco na upečení jednoduchého chleba,housek a knedlíky aby alespoň málo chutnaly.Nakupuji v Hypernově a tam je omezená nabídka,jen jedna mouka Jizerka a 2 druhy chlebové směsi á 52,-kč a i když je peču s různou obměnou jsou fádní.Poradí mi někdo zkušenější a nápaditější?

Re: poradíme si?

(Petra, 8. 9. 2014 9:20)

Dobrý den Dano,

chápu, že ne všude jsou stejné nakupovací možnosti. Některé výrobky se dají objednat v lékárně, je to bez poplatku a k vyzvednutí obvykle do druhého dne (seznam je zde: http://www.celiatica.cz/soubory/seznam_vyrobku_v_lekarnach.pdf). Další možností jsou eshopy, případně jednou za dva/tři měsíce výlet do většího města a nákup tam, ve zdravé výživě nebo hypermarketu.
Chlebové směsi bych určitě doporučila právě ty od Adveni, případně pak od Nominalu.
Jako mouku na klasické pečení používám po dlouhém experimentování výhradně Doves Farm, vyrábí se modrá samokypřící, která již obsahuje prášek do pečiva, a červená univerzální.
Snad jsem trochu poradila.
Petra