Jdi na obsah Jdi na menu
 


Instantní kaše Adveni Medical

Instatní kaše

Firma Adveni Medical vyrábí kromě bezlepkových mouk také přirozeně bezlepkové kaše. Ano, je pravda, že instantní kaše nejsou na našem trhu až takovou novinkou, prodává se instantní dětská krupičná a rýžová kaše (např. Nestlé, Hipp) i celá řada jednodruhových a míchaných kaší (Nominal, Country Life atd.), ale všechny používají jen základní suroviny: rýži, kukuřici, jáhly a pohanku. Naproti tomu kaše Adveni obsahují nutričně výživné suroviny, čirok, quinou, teff, amarant či kaštan. Příprava kaší je velmi jednoduchá, stačí je rozmíchat v teplém (60 °C) mléce nebo vodě. Výrobce doporučuje poměr 5 polévkových lžic kaše na 200 ml tekutiny, ale záleží jen na vás, jestli si kaši uděláte hustší nebo řidší. Podle chuti můžete vybírat ze čtyř neslazených variant (kaše s teffem, quinoou, čirokem a amarantem) a čtyřsladkých (kaše s čirokem, jablky a skořicí, kaše s čirokem, hrušku a zázvorem, kaše s kaštanem a vanilkou  a kaše s čirokem, kokosem a kardamomem). Neochucené kaše si může každý dochutit dle svého, např. čerstvě nakrájeným ovocem, sušeným ovocem, kompotem, džemem, medem nebo sirupem, oříšky, semínky, kakaem, skořicí, kardamonem…

Pokud budu hledat negativa, napadá mě jedině to, že základ většiny kaší tvoří kukuřice (s výjimkou jediné), kterou ne všichni mohou dobře snášet. Dalším drobným negativem může být vyšší cena kaší, ale zde určitě platí, že za kvalitu se vyplatí si připlatit.

adveni-kase-prehled.jpg

Ještě výjimečnější postavení má kaše s čirokem a kokosem, která neobsahuje kukuřici.adveni-kase-kokos-kardamom.jpg

 

 

Jak tedy (subjektivně) hodnotím jednotlivé kaše?

Kaše s čirokem obsahuje 60 % čiroku, který je často nazýván „pšenicí celiaků“. Má vysoký obsah bílkovin a vlákniny a také pro Středoevropany často nedostatkového selenu. Kaše je mým favoritem číslo jedna!

Kaše s quinoou obsahuje 50 % quinoy, což se bohužel odráží i v její vysoké ceně. Nicméně quinoa je skvělým zdrojem bílkovin, obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a má nízký glykemický index (takže po ní nebudete mít brzy hlad).

Kaše s teffem obsahuje 30 % teffu a z mé zkušenosti se velmi dobře doplňuje s banánem.

Kaše s amarantem obsahuje 20 % amarantu, který v kaši ale není téměř cítit (chuťově ani čichově), a kaše tak může být vhodným prostředníkem, jak zařadit amarant do jídelníčku, i když nám sám o sobě příliš nechutná nebo nevoní.

Kaše s čirokem, jablky a skořicí obsahuje 32 % čiroku a 27 % jablečného prachu, je slaďoučká a krásně voní po jablkách a skořici. Je vhodná pro ty, kteří mají rádi sladké kaše a nechce se jim dochucovat si kaši bez příchutě.

Kaše s čirokem, hruškou a zázvorem obsahuje 32 % čiroku a 21 % hruškového prachu. Chuť hrušek velmi jemně doplňuje zázvor a hřebíček, osobně bych zázvoru klidně přidala, ale je pravda, že ne každý ho má rád.

Kaše s kaštanem a vanilkou obsahuje 27 % kaštanové mouky a 0.5 % přírodní vanilky. Několik nezávislých ochutnávačů se shodlo, že chutná téměř jako tatranka. Opět platí, že je vhodná pro všechny, kdo dávají přednost sladkým kaším a nechce se jim dochucovat si kaši bez příchutě.

Kaše s čirokem, kokosem a kardamomem jako jedin kaše neobsahuje kukuřici, její základ tvoří čirok (62 %) a kokosová mouka (26 %). Je dochucena kardamomem. Kaši fandím proto, že je vyrobena bez kukuřice, jen je na mou chuť příliš sladká.

cirokova-kase-s-rakytnikem.jpg

Čiroková kaše dochucená mletým lněným semínkem, slunečnicovými semínky a rakytnikovými vločkami (další novinkou od firmy Adveni)

 

Jak ještě využít instantní kaše Adveni?

Samozřejmě asi nejpřímočařejší využití je na přípravu kaší na rychlou snídani nebo svačinu.

Další možností je připravit kaši naslano jako vydatný oběd nebo večeři na cestách nebo když nemáme čas vařit. Do neslazené kaše stačí vmíchat sůl, oblíbené koření (bylinky, pikantní směsi), zeleninu (sušená rajčata, olivy, konzervovanou kukuřici…) a nějaký zdroj bílkovin (tofu, tempeh, kvalitní šunku…).

Neslazené kaše jsou skvělé na zahuštění pokrmů, na rozdíl od řady bezlepkových mouk takto zahuštěné pokrmy do druhého dne nezřídnou (na zahuštění se mi nejvíc osvědčila kaše s amarantem a s čirokem).

Slazené kaše můžeme použít i v práškovém stavu na posypání a dochucení dezertů. Jablíčková se skořicí se hodí k ovocným salátům, kaštanová (opravdu chutná jako křupavá tatranka) třeba na pudinky nebo vyšlehanou (rostlinnou) šlehačku. Sypeme těsně před podáváním, aby se kaše nerozmočily.

 

A kde můžete kaše koupit?

E-shop www.bezlepkova.com
Seznam prodejců www.bezlepkova.com/prodejci

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář