Smetana

Poslední aktualizace: 3.5.2016

 

Za poslední dva roky se na trhu roztrhl pytel s rostlinnými smetanami nejrůznějších značek a druhů. V prodejnách zdravé výživy koupíte smetanu sojovou, rýžovou, kokosovou, mandlovou a ovesnou (ta ale obsahuje lepek a není vhodná pro bezlepkovou dietu). Většina z nich se prodává v baleních 200 – 250 ml. Sama preferuji smetany se šroubovacím uzávěrem (Alpro, Provamel), protože se dají jednoduše uzavřít a vydrží v lednici delší dobu (až týden, ale doporučuji spotřebovat dříve).

Mezi nejrozšířenější značky patří Provamel a Alpro, které je možné zakoupit i ve větších supermarketech a DM drogerii. V prodejnách zdravé výživy můžete narazit i na jiné značky, např. Isola, Véjade, EcoMil, ale ty nemám ozkoušené.

 

Novinkou na trhu je zakysaná smetana Joya cremesse. Zatím jsem ji objevila pouze v Globusu (Černý Most) a v prodejně BioPoint v Praze na hlavním nádraží. Snad se brzy dostane i do sortimentu dalších prodejen.

 

Kromě smetany na vaření je k dostání i šlehačka ke šlehání, konkrétně značka Soyatoo. Vyrábí se sojová, rýžová a kokosová, a to jak tekutá na vyšlehání, tak ve spreji. Zatím jsem ji viděla prodávat pouze v Bioobchodu (http://www.bioobchod.cz/slehacka-smetana-kremy-na-vareni).

Další alternativou je připravit si domácí kokosovou šlehačku. Ta se dělá tak, že dáte plechvku kokosového mléka na 24 hodin do lednice, čímž dojde k oddělení vrstev. Pak ji bez promíchání otevřete, tekutou část ("vodu") slijete a tuhou část vyšleháte jako šlehačku. Je potřeba mít kvalitní kokosové mléko, s velmi levnými výrobky to nefunguje, protože neobsahují dostatek tuku.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *