Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křenové zelí

Surovinykrenove-zeli.jpg

5 kg bílého hlávkového zelí
80 dkg cibule
80 dkg cukru
1 deko
¾ litru octa
2 skleničky oleje
2 skleničky strouhaného křenu (50 dkg)

 

Postup

Zelí a cibuli nakrájíme na drobné proužky, křen najemno nastrouháme. Cukr a deko nasypeme do octa a mícháme, dokud se vše nerozpustí (rozpouštíme za studena). Nalijeme na nakájené zelí a cibuli, přidáme nastrouhaný křen a olej a důkladně promícháme. Necháme nejméně 4 hodiny odležet v chladu. Poté napěchujeme do sklenic, přelijeme šťávou, kterou si zelí pustilo a dobře zavíčkujeme. Nesterilujeme.

 

Poznámky

Recept mám od tety. Zelí je opravdu výborné, sladké a zárovneň pikantní.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Krenove zeli

(Petr, 18. 8. 2015 23:36)

Jak dlouho takto vydrzi? A copak je to za ingredienci to deko prosim?

Re: Krenove zeli

(Petra, 20. 8. 2015 20:50)

Vydrží dlouho, určitě rok, víc se u nás nikdy nedožije. Skladuji ho ve sklepě (tma a chlad) spolu se zavařeninami.
Deko je přípravek určený na zavařování, obsahuje sůl, hořčičné a koriandrové semínko a konzervant, případně i další koření, záleží na výrobci. Seženete ho v každém obchodě, u dalších věcí na zavařování. Tady je obrázek: http://www.potravinymacek.cz/fotky19742/fotos/gen320/gen__vyr_1830deko-100g.jpg
Petra

Křenové zelí

(Mirka, 30. 7. 2015 15:13)

Mohu tento recept udělat i z červeného zelí?

Re: Křenové zelí

(Petra, 30. 7. 2015 21:10)

Určitě, jen výsledná barva bude jiná :)
Petra