Cukety plněné čočkou po indicku

Surovinycukety-plnene-cockou-po-indicku.jpg

2 velké nebo 4 menší cukety
2 lžíce oleje
1 lžička černého hořčičného semínka
kousek chilli papričky
½ lžičky sušeného zázvoru
½ lžičky kurkumy
4 kari lístky
4 stroužky česneku
1 žlutá paprika
1.5 hrnku červené čočky
sůl
kayenský pepř
jarní cibulka nebo pažitka na posypání

 

Postup

Červenou čočku propláchneme a namočíme na půl hodiny do studené vody. Poté vodu slijeme a čočku ještě jednou propláchneme.

Cukety omyjeme, podélně rozkrojíme a vydlabeme dužninu se semínky. Zevnitř je posypeme solí a pepřem, rozložíme na plech řeznou stranou nahoru a dáme na 15 minut péct do trouby vyhřáté na 180 °C.

Mezitím v hlubším hrnci rozhřejeme olej a krátce na něm orestujeme hořčičné semínko, chilli papričku, a kari lístky. Přidáme zázvor a kurkumu, necháme jen několik sekund zpěnit a přisypeme na plátky na krájený česnek a na kostičky nakrájenou papriku. Za občasného zamíchání restujeme asi 3 minuty a poté přidáme namočenou a propláchnutou čočku. Podlijeme několika lžícemi vody, osolíme, opepříme, přiklopíme pokličkou a necháme asi 5 minut dusit. Pokud nám směs rychle vyschne, přilijeme vodu podle potřeby.

Z trouby vyndáme předpečené cukety a naplníme je připravenu čočkovou náplní. Vrátíme do trouby a společně pečeme ještě asi 15 minut. Upečené cukety posypeme drobně nakrájenou jarní cibulkou nebo pažitkou a ihned podáváme.

 

Poznámky

Obecně platí, že červenou čočku není potřeba předem máčet. V tomhle receptu se mi ale osvědčilo ji namočit, nasákne tak potřebnou vodu a nemusí se podlévat během vaření. Pokud byste používali čočku nemáčenou, přilévejte během vaření vodu po malých dílech, aby náplň zůstala sypká a nestala se z ní řídká kaše.

Cukety mohou při předpékání pustit vodu, která pak vyplní lodičky. Před plněním lodiček náplní případnou vodu slijte, můžete ji použít místo zeleninového vývaru například do polévky.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *